Pretraga

Čistačica se ozlijedila na radnom mjestu: Škola joj sada mora platiti 7.300 eura

A- A+

Zagrebačka osnovna škola mora platiti čistačici 7.300 eura odštete jer je pala s ljestvi prilikom čišćenja prozora. Unatoč tvrdnjama škole da su poduzete zakonom propisane mjere zaštite, sud je presudio u korist ozlijeđene čistačice. Nepravomoćnom presudom školi je naloženo plaćanje 4.300 eura odštete i 3.000 eura sudskih troškova.

foto: Unsplash

Jedna zagrebačka osnovna škola mora čistačici platiti 7.300 eura odštete i sudskih troškova jer je pala s ljestvi dok je čistila prozore. Incident se dogodio u siječnju ove godine, no presuda je donesena tek nedavno. U njoj stoji da je čistačica ‘zadobila ozljedu na radu pri redovnom obavljanju poslova spremačice, kad je prilikom pranja prozora pala s aluminijskih dvokrakih ljestvi s visine oko dva metra’, doznaje Danica.hr.

Nije utvrđen propust poslodavca, ni ozlijeđene radnice

Nakon pada, dijagnosticirana joj je kontuzija, odnosno natučenje desne potkoljenice, a udarila je i glavom. Kako piše Danica.hr, provođenjem nadzora inspekcija, nije utvrđen ni propust poslodavca, ni ozlijeđene radnice, naglašava inspektor zaštite na radu. Iz škole tvrde kako su poduzete sve zakonom propisane mjere zaštite na radu vezane uz radno mjesto čistačice, no usprkos tome, sutkinja je presudila protiv njih.

Kako piše Danica.hr, svjedok iz škole je na sudu istaknuo da je ljestve netko vjerojatno trebao pridržavati, a čistačica tvrdi da u blizini nije bilo nikoga tko bi mogao pomoći. Sutkinja je odlučila kako nije realno očekivati da čistačica traži i moli nekoga da joj drži ljestve svaki put kada treba oprati prozor, te je zato presudila u korist ozlijeđene.

Izdvojeni članak
Student servis_SC Zagreb

I studenti imaju pravo na odštetu u slučaju ozljede na radu: Evo što sve morate znati o tome

Iz škole tvrde da na ljestvama nisu utvrđena oštećenja

Škola se branila kako je poduzela sve zakonom propisane mjere zaštite na radu vezano uz radno mjesto čistačice, a što je posebno vidljivo iz zapisnika o obavljenom inspekcijskom nadzoru. Iz škole su za Danica.hr rekli kako na ljestvama nisu utvrđeni nedostaci ili oštećenja, a da je do štete došlo ‘isključivo radnjom spremačice’. Prema nepravomoćnoj presudi, škola mora čistačici platiti oko 4.300 eura odštete. Uz to, dužni su pokriti i 3.000 eura sudskih troškova.