Pretraga

Pravomoćna presuda bivšem dekanu: Dobio uvjetnu zatvorsku kaznu, državi mora vratiti 240.000 kn

A- A+

Ante Čikić, bivši dekan bjelovarske Visoke tehničke škole, počinio je kazneno djela zlouporabe položaja i ovlasti, pravomoćno je presudio Visoki kazneni sud. Time je potvrđena nepravomoćna presuda Županijskog suda u Bjelovaru. Nekad prvi čovjek Visoke tehničke škole u Bjelovaru dobio je uvjetnu zatvorsku kaznu od jedne godine i u proračun mora vratiti 240.000 kuna.

Ante čikić

Ante Čikić | foto: Sveučilište Sjever/Unsplash

Portal Bjelovar.live doznao je da je Visoki kazneni sud potvrdio je nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Bjelovaru Anti Čikiću, bivšem dekanu nekadašnje bjelovarske Visoke tehničke škole, preteče današnjeg Veleučilišta.

Dobio uvjetnu zatvorsku kaznu, mora vratiti 240.000 kuna državi

Osuđen je na jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Još ga je u listopadu 2021. bjelovarski sud nepravomoćno osudio jer si je kao bivši dekan pribavio nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od 240.024,55 kuna. Visoku tehničku školu, današnje Veleučilište, oštetio je za iznos od 583.910,65 kuna.

Tih 240 tisuća kuna sada mora vratiti u državni proračun u roku od 15 dana, prenosi Bjelovar.live. Uz to mora platiti i trošak kaznenog postupka u iznosu nešto manje od 10 tisuća kuna.  Optužen je i Stjepan Grula, nekadašnji gradski pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti i bivši predsjednik Upravnog vijeća te Visoke škole. Dobio je šest mjeseci uvjetnog zatvora zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Izdvojeni članak

Bivši dekan nepravomoćno osuđen na godinu uvjetnog zatvora: Mora vratiti preko 240.000 kn

Isplaćivana mu plaća u iznosu većem od onog na koji je imao pravo

Kako prenosi Bjelovar.live, dvojac je proglašen je krivim jer je od 28. veljače 2013. do 31. svibnja 2016. godine varao na iznosu plaće koja je isplaćivana tadašnjem dekanu Čikiću. On je u tom periodu imao sklopljen Ugovor o radu s Visokom tehničkom školom na nepuno radno vrijeme, a u veljači 2013. donio i za sebe potpisao Odluku o isplati naknade za dodatno izvođenje nastave u akademskoj godini 2012./2013., potom i Odluku o obračunu plaće u punom iznosu od 15. ožujka 2013. godine i 01. prosinca 2013., uz dodatke na plaću sukladno Ugovoru o radu za rad u nepunom radnom vremenu, prenosi spomenuti portal. Odluku o plaći je potpisom, bez znanja i odobrenje Upravnog vijeća, odobrio i Gula, pa su se dekanu plaća i dodaci na plaću isplaćivali u punom iznosu.

Kako prenosi Bjelovar.live, Čikiću je tako kao tadašnjem dekanu bila isplaćivana plaća u daleko većem iznosu nego što je na to imao pravo. Bivšem dekanu kazna od godinu dana zatvora izrečena je uz rok kušnje od četiri godine, a bivšem predsjedniku Upravnog vijeća Gruli na rok kušnje od godinu dana. Čikić je danas, prema informacijama na web stranici Sveučilišta Sjever, pročelnik Odjela za mehatroniku na tom sveučilištu.