Pretraga

Roditelji koji su prosvjedovali jer im dijete mora nositi masku tužili školu, stigla prva presuda

A- A+

Početak ove školske godine bio je poprilično dramatičan u Osnovnoj školi Krapinske Toplice. Ispred te škole tjednima je prosvjedovao otac koji nije želio da njegov sin nosi masku u školi. U konačnici je učenik ispisan iz škole i upisan u novu čija je ravnateljica potvrdila kako ondje poštuje sve mjere. Otac je tužio školu te je prema nepravomoćnoj presudi izgubio.

OŠ krapinske toplice

Screenshot: N1 televizija

Telegram.hr doznaje kako je Općinski sud u Zlataru donio nepravomoćnu presudu da je učeniku koji nije želio nositi masku škola u Krapinskim Toplicama opravdano zabranila pohađanje nastave. Tužbu su podnijeli roditelji učenika, a sud sada kaže da je škola morala poštivati propisane epidemiološke mjere te da dječak i njegova obitelj nisu dokazali da bi mu nošenje maske štetilo zdravlju. Roditelji sada imaju pravo žalbe na ovu nepravomoćnu presudu.

Tvrdili su da mu maska ugrožava zdravlje i stvara osjećaj gušenja

Podsjetimo, otac učenika tjednima je prosvjedovao ispred Osnovne škole u Krapinskim Toplicama jer njegov sin nije mogao u školu, budući da je odbijao u zajedničkim prostorijama škole nositi masku. Posla je imala i policija jer je otac neovlašteno snimao druge učenike i djelatnike, a u jednom trenutku pridružili su mu se i antimaskeri iz drugih krajeva Hrvatske te su upali u školu. Nakon tog su nemilog događaja angažirani zaštitari, posla je imao i Centar za socijalnu skrb, a školu je posjetio i ministar Radovan Fuchs. Učenik je u konačnici ispisan i Osnovne škole Krapinske Toplice te je upisan u OŠ Veliko Trgovišće čija nam je ravnateljica Diana Duk-Petek potvrdila da se učenik pridržava propisanih mjera.

Odvjetnik dječakove obitelji je, prenosi Telegram.hr, istaknuo da je dječak želio ići u školu da ‘nošenje maske kod njega dovodi do ozbiljnog ugrožavanja njegovog zdravstvenog stanja jer otežano diše i stvara mu osjećaj gušenja, smeta mu, te osjeća neotklonjivu potrebu da namješta masku i dodiruje lice’.

– Time povećava izgled za unos virusa u usta, nos ili oči, tako da zahtjev za maskom za lice njemu školu čini nesigurnim okruženjem, istaknuo je odvjetnik dječakove obitelji, prenosi Telegram.hr.

Izdvojeni članak
OŠ krapinske toplice

Učenik koji je odbijao nositi masku ispisao se iz škole, nova ravnateljica: ‘Pridržava se svih mjera’

Nisu dostavili dokaze da je učeniku nošenje maske medicinski neprihvatljivo

Iz škole su ukazivali da ni dječak ni njegovi roditelji nisu prezentirali dokaze da bi učeniku maska narušavala zdravlje, a pritom su i podsjetili su da je prošle školske godine dječak uredno nosio zaštitnu masku.

Sud je odlučio da ‘tvrdnja učenika i njegovih roditelja da mjera nošenja maske nije razmjerna u odnosu na dječakove zdravstvene i mentalne potrebe nije tijekom postupka polučila pozitivne rezultate’. Naime, ni sudu, kao ni školi, tužitelji nisu dostavili nikakvu liječničku dokumentaciju da bi za dječaka nošenje zaštitne maske bilo medicinski neprihvatljivo.

– Po ocijeni ovog suda mjera nošenja maski je razmjerna i predstavlja ravnotežu između ta dva suprotstavljena interesa tj. interesa dječaka na nenošenje maske i interesa društva da se zaštiti od širenja zaraznih bolesti. I praksa je do danas pokazala kako ove zaštitna mjera uz sve ostale epidemiološke mjere doprinosi smanjenju širenja zaraze i očuvanju zdravlja društva u cjelini, navedeno je u nepravomoćnoj presudi, prenosi Telegram.hr.