Pretraga

Koliko vrijedi pola prepečenog tosta iz usta 1D?

A- A+

Nevjerojatne su bizarnosti o kojima slušamo i čitamo svaki dan uporno se uvjeravajući da ljudskoj gluposti nema kraja.

Jedan od članova  boy banda One Direction u australskom showu Sunrise odlučio je isprobati popularni australski namaz Vegemite na običom tostu napravljenom od brašna i vode. Nakon što je isti tost (napravljen od brašna – 6 kuna i vode – u nekim kafićima čašu vode možete dobiti besplatno ako pristojno zamolite) odgrizao mladi Naill Horan, ostatak običnog tosta neizmjerno je dobio na vrijednosti. Vrijednost odgriženog tosta, odnosno ono što je od tosta ostalo, sad se na eBayu prodaje za 100 faking tisuća dolara.

Nastranu to da Naill Horan nije neki muzičar i neznamtikakav talent. Iako bi ga se trebalo objesiti zbog stvaranja i prezentiranja očajne i neslušljive glazbe, za nešto ovako glupo ne možemo ga kriviti (bilo bi genijalno da možemo). Zanemarimo sad i producente samog Sunrise showa koji su namirisali šansu da skupe koji dinar. Na kraju krajeva i Željko Kerum se pita koji pametan čovjek ne želi zaraditi, ne videći u tome ništa loše. Ono što je ovdje definitivno u prvom planu jest beskonačan opseg ljudske gluposti.

Riječ je, dakle, o tostu kojem fali jedan dio. Taj tost, prije nego je izgubio taj dio, vrijedio je vjerojatno nekih 20 lipa. S druge strane riječ je o 100 000 dolara. Sa sto tisuća dolara mali čovjek od svog mizernog života može napraviti što god poželi. Nema te osobe kojoj ne bi bilo drago u džep spremiti 100 000 dolara. 100 000 dolara može kupiti stan, automobil, računalo, namještaj, hranu i piće za dugotrajno razdoblje. 100 000 dolara na kraju krajeva može kupiti čovjeka, dvojicu, više njih. Od danas, eto, 100 000 dolara može kupiti i jedan obični mali, glupi, halavi, odgriženi tost, a nekom debilu na kugli zemaljskoj će se sigurno prodati.

Bespredmetno je pričati o vrijednosti. Kriteriji koji definiraju što je to što zapravo vrijedi svaki dan se mijenjaju. Možemo svi skupa iščekivati dan kad će jedna očajnica konačno kupiti tost po toj cijeni u želji da primiriše bale mladog princa Nailla. S tim tostom će spavati, klanjati mu se i svršavati na njega. Mi ćemo joj se smijati i pričati o tome kako je retardirana. Ona će vjerojatno dobiti svoje mjesto u medijima i postati popularna. Tog dana će ova cijela neizmjerno retardirana situacija doseći sasvim novi, viši nivo. Amen.