Pretraga

Kontracepcijske pilule drastično povećavaju rizik od vrlo teške bolesti

A- A+

Gotovo dva i pol milijuna ljudi diljem svijeta žive s multiplom sklerozom, a 200 novih pacijenata dijagnosticira se svakodnevno. Dvije novoprovedene studije sugeriraju kako hormon pretilosti leptin i hormoni korišteni u kontracepcijskim pilulama mogu povećati rizik od te teške bolesti.

Pretilost i hormoni koje sadrže kontracepcijske pilule pogoduju razvoju multiple skleroze, potvrdile su dvije zasebne studije Medicinskog centra Kaiser Permanente u Kaliforniji i argentinskog Insituta Raul Carrera u Buenos Airesu, piše Medical News Today.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajuće: Što vam se može dogoditi pijete li kontracepcijske tablete duže od 3 godine

Pilule donose 35 posto veći rizik od bolesti

Multipla skleroza teška je bolest centralnog živčanog sustava, a do pojavljivanja tog stanja najčešće dolazi između dvadesete i četrdesete godine života.

Većina oboljelih iskusi slabost mišića i teškoće s koordinacijom i balansom, a u ozbiljnim slučajevima multipla skleroza može uzrokovati djelomičnu ili kompletnu paralizu.

Žene koje su uzimale pilule imale su 35 posto veći rizik od multiple skleroze od onih koje ih nisu koristile, pokazala je studija provedena na 305 oboljelih žena i 3 050 zdravih. Gotovo tri godine prije nego li su se pojavili prvi simptomi, 29 posto oboljelih te 24 posto zdravih žena uzimale su tablete za sprječavanje trudnoće.

Izdvojeni članak

Moždani udar tinejdžerice povezan s vrstom kontracepcijske pilule

Pretilost također donosi opasnost

Valja napomenuti da je rizik od bolesti dvaput veći kod pretilih žena, zbog hormona leptina zaduženog za regulaciju apetita i imuniteta, koji je u tom slučaju povišen. Upravo to uzrokuje upale u tijelu. Sličnu poveznicu znanstvenici su pronašli i s kontracepcijskim pilulama na bazi progesterona i estrogena.

– Rezultati istraživanja pokazuju da hormonalna kontracepcija povećava udio oboljelih žena od multiple skleroze, istaknula je voditeljica studije, dr. Kristin Hellwig.