Pretraga

Konzumiranje opijata u Hrvatskoj: Doznajte kada se mladi u prosjeku počinju drogirati te u kojoj županiji ima najviše narkomana

A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je Izvješće o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj za prošlu godinu. Hrvati najčešće konzumiraju marihuanu, znatno je više korisnika među muškarcima nego li je to slučaj kod žena, a po broju konzumenata psihoaktivnih droga prednjači Zadarska županija. Dosta je potresan i podatak da se mladi prosječno počinju drogirati sa 16 godina, dok najmlađi zabilježeni korisnik u prošloj godini ima svega 13 godina.

Foto: Pixabay

Izdvojeni članak

Ispovijed studenta zagrebačkog Sveučilišta: Droga je najgore zlo koje postoji

Već 37 godina HZJZ izdaje Izvješća o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj. Kumulativne podatke šalje Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, Vladinom Uredu za suzbijanje zlouporabe droga, Europskom centru za praćenje droga i ovisnosti o drogama u Lisabonu (EMCDDA) te Uredu za droge i kriminal UN-a (UNODC) za World Drug Report.

Najmlađi korisnik psihoaktivnih droga ima tek 13 godina

Prema statističkim podacima o dobi i spolu konzumenata, kao što je već uobičajeno, psihoaktivne droge uživaju znatno češće muškarci nego žene, a omjer iznosi 4.7 : 1.0. Kao i u cijeloj Europi, sve je više starijih korisnika zbog čega prosjek godina raste. Podaci kažu kako je najmlađi zabilježeni konzument imao svega 13, a najstariji čak 76 godina.

Jedan dosta zabrinjavajući trend govori da eksperimentiranje psihoaktivnim drogama počinje u dobi od oko 16 godina. Prosječna je dob prvog uzimanja bilo koje droge sadašnjih heroinskih ovisnika bila 16 godina. Prvo uzimanje heroina prosječno se događa u dobi od 20,3 godina, a prvo intravenozno u dobi od 21,5 godina.

Ako se osvrnemo na geografske elemente, najvišu stopu liječenih ovisnika ima Zadarska županija, koja ima stopu od čak 496 ovisnika na 100.000 stanovnika.  Odmah nakon slijede Istarska pa Šibensko-kninska, Grad Zagreb, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija. Prosječna stopa na nacionalnoj razini iznosi oko 248 korisnika droga na 100.000 stanovnika.

Roditelji ovisnika o heroinu za ovisnost saznaju tek nakon dvije do tri godine konzumiranja

Izdvojeni članak

[VIJEST U BROJCI] Otkrijte koliko se mladih u Hrvatskoj predoziralo u proteklih deset godina

Još jedan prateći trend, ističe HZJZ, stručna je sprema liječenih ovisnika o psihoaktivnim drogama. Najveći broj liječenih ovisnika ima završenu srednju školu, od čega je 67.6% liječeno zbog zloporabe opijata, 48.7% zbog zloporabe neopijata.

Najviše je liječenih, kao i ranijih godina, živjelo s primarnom obitelji. Iz podataka o roditeljskom statusu je vidljivo da od svih osoba liječenih 2017. godine njih 37,6 % ima djecu. Roditelji ovisnika o heroinu dosta kasno saznaju za navike svoje djece, čak i nakon dvije do tri godine ovisničkog ponašanja. S druge strane, roditelji ovisnika o neopijatima za problem ovisnosti doznaju ranije.

Oboljelih od HIV-a među ovisnicima i dalje je jako niska stopa, 0.5% ili manje što je slučaj, ističe HZJZ, zahvaljujući trajnoj edukaciji, dobroj obaviještenosti, modernoj farmakoterapiji, radu centara za savjetovanje te programu zamjene igala i šprica.

Cijelo Izvješće možete pregledati u dokumentu ispod teksta.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download