Pretraga

Korak smo do ostvarenja sna o besplatnim ulošcima: Europski parlament pozvao zemlje da omoguće učenicama i studenticama besplatne higijenske proizvode

A- A+

Kada smo u ponedjeljak objavili tekst, u koji smo utkali inicijativu portala srednja.hr da se svim studenticama i učenicama u Hrvatskoj omoguće besplatni ulošci i tamponi, nismo ni sanjali da će se o ovoj temi samo nekoliko dana kasnije raspravljati na tako visokoj razini, kao što je Europski parlament! I ne samo da se raspravljalo, nego je usvojeno Izvješće koje izdaje preporuku svim zemljama članicama da se PDV na higijenske potrepštine poput uložaka i tampona ukine ili eventualno svede na 5%. Među inicijatorima takve progresivne politike se našla i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Ona se nakon usvajanja Izvješća (vidi u Tweetu gore) osvrnula na anketu koju smo objavili uz članak ‘Ministarstvo razmatra našu inicijativu da se svim studenticama osiguraju besplatni tamponi i ulošci’, a koja je potvrdila da se velika većina sudionika ankete slaže s time da bi država trebala omogućiti besplatne tampone i higijenske uloške svim studenticama i učenicama u Hrvatskoj!

Naime, među gotovo 550 sudionika ankete (u 16 sati 21. studenoga), 85% njih je podržalo inicijativu za besplatne uloške, dok ih se svega 8.21% tome usprotivilo. Još 6.53% anketiranih nema mišljenje o ovom pitanju.

Da ne bude da izmišljamo toplu vodu…

Izdvojeni članak

Ministarstvo razmatra našu inicijativu da se svim studenticama osiguraju besplatni tamponi i ulošci

Kako ne bi ispalo da izmišljamo stvari koje već postoje diljem Globusa, ovdje još jednom valja ponoviti da smo ideju za svoju inicijativu dobili od Škotske, gdje tamošnje javno Sveučilište od ove godine financira uloške i tampone za sve studentice u zemlji!

S obzirom da nam se 5.4 milijuna funti u tu svrhu nije učinilo kao strašan proračunski zalogaj, a pri tome razmišljajući kako smo stalno u vrhu na listama nazadnosti, pomislili smo kako bi bilo izvrsno jednom biti progresivna predvodnica, koju će slijediti druge razvijene zemlje EU-a pa i svijeta.

Stoga smo se obratili nizu relevantnih institucija i  kako bismo im iznijeli svoj prijedlog i eventualno ih potaknuli na djelovanje. Tračak nade nam je ostavilo samo Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, odgovorivši nam da do sada nisu zaprimili nikakav istovjetan ili sličan prijedlog te da će u svakom slučaju razmotriti naš upit.

Kanada od 2015. nema porez na ženske higijenske proizvode

Ispitivajući pozitivne prakse diljem svijeta, a koje nastoje rasteretiti građane troškova koji su im praktički neizbježni, utvrdili smo kako Kanada još od 2015. nema porez na ženske higijenske proizvode. Vlasti u Australiji su pak najavile ukidanje poreza na navedene proizvode od 1. Siječnja 2019. godine, dok Velika Britanija to planira učiniti 2022.

Možda preporuka Europskog parlamenta ubrza stvari

S obzirom na našoj inicijativi komplementarna nastojanja u Europskom parlamentu, zatražili smo europarlamentarku Borzan, da nam malo pojasni, što se to danas dogodilo na Odboru za ravnopravnost spolova i Odboru za ekonomska pitanja Europskog parlamenta.

Izdvojeni članak

Besplatni ulošci i tamponi? O da, ove studentice od države će dobiti ‘opremu’ za one dane u mjesecu

– Danas su Odbor za ravnopravnost spolova i Odbor za ekonomska pitanja Europskog parlamenta usvojili Izvješće o ravnopravnosti spolova i poreznoj politici EU. S nekoliko kolega sam stavila amandman o ukidanju poreza na osnovne sanitarne potrepštine poput tampona i uložaka. U Europskoj uniji jedna od deset žena i djevojaka si ne može priuštiti osnovne higijenske proizvode poput tampona i uložaka. Često se događa da djevojčice izostaju s nastave zbog toga. Usvojeno Izvješće predlaže da se države pozovu na Direktivu o PDVu i spuste porez na nula posto za takve proizvode ili bar na pet posto. Pozivaju se države članice da u školama, sveučilištima te ustanovama za beskućnike i siromašne omoguće besplatne higijenske proizvode, objašnjava nam Biljana Borzan.

S obzirom na bliskost i podudranost naše inicijative, s preporukama Europskog parlamenta, zatražili smo hrvatsku eurozastupnicu da nam prokomentira i našu inicijativu za besplatne tampone i uloške za sve studentice i učenice.

– Portal srednja.hr je proveo anketu među svojim čitateljima u kojoj se više od 85 posto čitatelja izjasnilo za besplatne higijenske potrepštine za učenice i studentice. Takva praksa već postoji u Škotskoj i u potpunosti ju podržavam. Smatram također i da bi od sniženja poreza na takve proizvode profitirale sve skupine u društvu. Žalosno je da si danas u EU zbog siromaštva djevojčice ne mogu priuštiti osnovne potrepštine kako bi mogle ići u školu, također, takav trošak je najveći problem osobama s invaliditetom i naravno ženama slabijeg imovinskog stanja, za kraj će Biljana Borzan.