Pretraga

Nema više izostajanja zbog menge: Besplatni ulošci stižu u srednje škole diljem Engleske

A- A+

Još prije dvije godine tinejdžerica Amika George pokrenula je kampanju kojom se zalaže za besplatne uloške i tampone u školama u Ujedinjenom Kraljevstvu. Svjesna činjenice da si njene brojne vršnjakinje higijenske proizvode ne mogu priuštiti, Amika nije odustala od kampanje, a njen trud urodio je plodom – od jeseni će u srednjim školama diljem Engleske ulošci i tamponi učenicama biti dostupni besplatno.

foto: srednja.hr

Vlada će predstaviti shemu prema kojoj će od rujna u svim srednjim školama u Engleskoj učenicama besplatno biti dostupni ulošci i tamponi, piše The Independent, a financirat će se iz državne riznice.

Izdvojeni članak

Razbijamo šest najčešćih mitova vezanih uz menstruaciju

Ovaj potez rezultat je velike kampanje i popratne peticije #FreePeriods koju je prije dvije godine pokrenula tinejdžerica Amika George, a u kojoj se zalagale upravo za to – da škole osiguraju besplatne higijenske proizvode svojim učenicama. Prema podacima organizacije Plan International UK, gotovo polovica djevojaka u Ujedinjenom Kraljevstvu preskočila je čitav dan nastave zbog menstruacije, a jedna od deset djevojaka u dobi između 14 i 21 godine ne može si priuštiti tampone ili higijenske uloške. Zbog svega toga u prosincu 2017. pred uredom premijerke Therese May prosvjedovalo je i oko 2.000 ljudi.

Najnoviju najavu vlade Amika je okarakterizirala kao veliki korak naprijed ka rodnoj ravnopravnosti, te pobjedu za sve koji su se priključili njenoj kampanji.

– Menstruacija nikada ne bi trebala biti prepreka da dijete ostvaruje svoj puni potencijal, a sada, nakon dvije godine kampanje higijenski proizvodi besplatno će biti dostupni u svim školama diljem Engleske. I dalje ćemo se zalagati za bolju edukaciju i raditi na destigmatizaciji menstruacije, kazala je Amika za The Independent.

Podsjetimo, besplatni ulošci prošle su godine osigurani učenicama i studenticama u Škotskoj, a u Europskom parlamentu usvojeno je Izvješće koje izdaje preporuku svim zemljama članicama da se PDV na higijenske potrepštine poput uložaka i tampona ukine ili eventualno svede na 5%.