Pretraga

Košarkom na drugi kraj svijeta

A- A+

Od prošle godine Mislav Brzoja i Matej Buovac ne sjede u klupama III. gimnazije. Svoje školovanje nastavili su u Americi gdje marljivo uče i treniraju košarku. Trebalo im je neko vrijeme da se priviknu na novi stil života,  vremensku razliku, hranu,  okolinu, ljude, no sada su prave zvijezde.

sportapex.com

Tjeraju ih da uče

Mislav pohađa Trades Point Chri- stian Academy u Whitestownu u Indiani, a smješten je u privatnoj kući bogate zamjenske obitelji. Mislav kaže da mu je trebalo oko tri mjeseca da se na sve privikne. Jedino mu se ne sviđa što tamo nemaju gradski prijevoz pa svugdje moraju ići autom. Matej  je smješten u domu s drugim učenicima i pohađa La Lumiere School  u gradu La Porte, također u Indiani. Nije imao nikakvih problema, vrlo brzo se privikao i odlično se snalazi.

Školski dan im je prilično zanimljiv, ali i naporan. Kada nije košarkaška sezona, dan im započinje treningom u šest ujutro, a za vrijeme košarkaške sezone škola im počinje u osam sati ujutro doručkom u školskoj kantini. Zatim imaju school meeting na kojem  se iznose obavijesti profesora i učenika. Dnevno imaju osam školskih sati, a prvi sat počinje u 8.40. Poslije  škole  imaju trening, večeru i study hall, odnosno  svakodnevno, obavezno dvosatno učenje.

One Tree Hill, ali uživo

Slobodnog vremena nemaju previše jer često putuju, ali kada uhvate malo vremena za sebe, knjiga, lopta i Skype glavna  su im zanimacija. Ne izlaze često jer to u Indiani nije uobičajeno – kod njih tinejdžeri izlaze tek na koledžima. Život im je, ukratko, postao kao iz filma. Veliko božićno drvce s mnoštvom poklona samo za tebe, brojni roštilji, mnogo useljenika, školske utakmice koje uživo prati 50 000 ljudi, Obama ti je predsjednik… Mi to, s druge strane, gledamo samo u američkim, tinejdžerskim, romantičnim komedijama.

Učenje im  ne  zadaje probleme. Obojica su prvo polugodište završili s 5. Kažu da je tamo škola puno lakša od naše, a i između redaka smo izvukli da razredni kolege nemaju previsoku inteligenciju. Mislav se hvali kako je najbolje riješio  test iz matematike, imao je čak 95% točno riješenih zadataka.

Promatraju ih scouti s raznih fakulteta,  a već su dobili  i brojne ponude prestižnih fakulteta u Americi, poput University of Illinois, Vanderbilt Uni- versity,  Marquette i Northwestern. Obojica su odlučila studirati business management. Ne sumnjamo da će dečki  nastaviti ostvarivati vrhunske rezultate u košarci i u znanju.