Pretraga

U ovoj srednjoj školi učenici imaju predmet Planinarstvo, a organizirali su i vlastiti escape room

A- A+

Program SHE – Schools for Health in Europe u Hrvatskoj se provodi od 2016., a svake se godine u mrežu uključuju nove škole. SHE služi kao europska platforma za promicanje zdravlja u školama, a mi smo provjerili kako to izgleda u praksi u školi koja je u ovom programu od samih početaka, III. gimnaziji iz Zagreba.

Foto: Planinari | III. gimnazija u Zagrebu, privatna arhiva

Ove se godine postojećoj mreži škola u sklopu programa SHE, koje promiču zdravlje u hrvatskim školama, pridružilo 18 novih obrazovnih ustanova – tri predškole, sedam osnovnih škola i osam srednjih škola. Ovaj se program provodi od 2016. i uključuje pružanje informacija, poticanje istraživanja, dijeljenje dobre prakse, ekspertizu i vještine, kontinuirano zagovara zdravlje u školama, poticanje zajedničke suradnje zdravstvenog i obrazovnog sektora kao i razvijanje i implementaciju nacionalnih politika i promicanja zdravlja u školama.

U sklopu programa SHE provode razne sportske aktivnosti, radionice i izlete u prirodi

Kako se program provodi već šest godina, odlučili smo provjeriti kako on funkcionira u praksi u jednoj školi koja je u tom programu od samog početka.

– Program se provodi na način da se cjelokupno djelovanje škole usmjerava na promicanje zdravih stilova života i svih aspekata zdravlja, od tjelesnog do mentalnog, kroz brojne projekte i aktivnosti škole. Konkretno, mi u Trećoj tijekom godine provodimo brojne radionice, sportske aktivnosti, organiziramo tematske dane i ističemo vizualne materijale kojima se potiče zdrav način života, rekla je Ivana Delač, stručna suradnica, psihologinja, profesorica psihologije i koordinatorica SHE programa u III. gimnaziji.

Kao fakultativni predmet uveli su Planinarstvo koje je vrlo popularno među učenicima

Svake godine učenicima nude velik izbor fakultativnih i izbornih sportskih aktivnosti od kojih ističu Planinarstvo kao vrlo popularan i vrlo zdrav fakultativni predmet.

– U školskoj godini 2021./2022. smo, među ostalim, provodili Dan pješačenja kad učenici sa svojim razrednicima biraju pješačke rute koje mogu biti i tematske ili uključivati igre poput lova na blago. Zatim Tjedan psihologije u kojem smo se posvetili očuvanju mentalnog zdravlja kroz gostovanja stručnjaka čije su snimke dostupne na YouTube kanalu škole, kao i predavanja za roditelje i učenike. Potom Tjedan zdravlja u kojem smo izložili tematske plakate i edukativne materijale, poučavali učenike nošenju sa stresom i zdravoj prehrani te organizirali brojne sportske aktivnosti za učenike i radionice mindfulnessa za nastavnike, a tijekom godine smo organizirali i brojne druge aktivnosti i radionice (primjerice o zdravoj prehrani, prirodnoj kozmetici i slično), kao i escape room za učenike koji se bave poviješću naše škole i sudjelovanje u sadnji drveća u šumi Marča u projektu Šumoborci, ispričala nam je Delač.

‘Daleko je još dan kad ćemo moći reći da su iz njihove prehrane isključeni nezdravi pekarski ili fast food proizvodi’

U svim tim aktivnostima škola surađuje i s brojnim udrugama i organizacijama, primjerice Centrom za poremećaje hranjenja Bea, Udrugom studenata medicine Hrvatske, Europskom federacijom udruga studenata psihologije, Prehrambeno biotehnološkim fakultetom i drugima.

– Učenici rado sudjeluju u projektima i aktivnostima koje im nudimo, a kako svake godine organiziramo i provodimo zbilja mnogo toga, svaki učenik u SHE programu može pronaći nešto za sebe u skladu sa svojim interesima. Vidimo pomake kod naših učenika u smislu nešto veće orijentiranosti na zdraviju prehranu i sportski, zdravi stil života, no daleko je još dan kad ćemo moći reći da su iz njihove prehrane isključeni nezdravi pekarski ili fast food proizvodi. Velik broj naših učenika se aktivno bavi sportom u čemu svakako vidimo izvrstan učinak aktivnosti kojima ih nastojimo potaknuti na to, objašnjava koordinatorica Delač.

Izdvojeni članak

Šah školski predmet u preko 30 država, u Hrvatskoj uglavnom izvannastavna aktivnost

Prošla školska godina bila je posvećena mentalnom zdravlju što je učenicima bilo iznimno korisno

Prošle školske godine glavna je tema bila mentalno zdravlje koje je, kaže koordinatorica programa, učenicima bilo iznimno korisno.

– Svaka aktivnost koja ih uči čuvati mentalno zdravlje i uspješnije se nositi sa stresom im je iznimno korisna pa se situacija po pitanju prisutnosti smetnji mentalnog zdravlja ipak čini boljom nego što je bila usred pandemije i nakon potresa, ističe Delač.

Izdvojeni članak
plivači bakarski zaljev

Kakva izvannastavna aktivnost: Dvojica gimnazijalaca s profesorom preplivala Bakarski zaljev

SHE program provode i nastavnici kojih je svake godine sve više

SHE program u školama provode nastavnici, ali prije toga su morali proći kroz edukaciju. Svake se godine, navodi koordinatorica SHE programa u njihov program priključi netko novi.

– Novopridošlim članovima SHE tima bi već postojeći članovi, naravno, prenijeli sve potrebne informacije. Srž SHE programa u našoj školi čine članovi SHE projektnog tima koji su se dodatno educirali za to, ali i brojni drugi nastavnici sudjeluju u programu kroz aktivnosti koje provode. Moglo bi se reći da priprema za provedbu programa svakom nastavniku koji u njemu sudjeluje traje onoliko dugo koliko mu je potrebno da pripremi pojedinu aktivnost – jer se ovaj program sastoji od brojnih aktivnosti – dok se članovi SHE tima educiraju na za to namijenjenim stručnim skupovima, rekla je Delač.

U III. gimnaziji nastavljaju provoditi ovaj program i dalje, a planiraju uvesti i nove aktivnosti koje će provoditi uz postojeće.

– Kako smo usto i nositelj Erasmus akreditacije, planiramo i aktivnosti u sklopu Erasmus programa kojima ćemo školu orijentirati što više prema zelenim i samoodrživim praksama, što je u skladu s temeljnim načelima SHE programa, poručila je Delač.