Pretraga

Profesori iz Hrvatske s vrhunskim rezultatima otkrivaju kako vode nastavu

A- A+

Profesorice Jadranka Sabolek, Ivka Nevistić i Vjera Antolaš dobitnice su godišnje nagrade INA Najmentor/ica, a nominacija za njihovu nagradu stigla je od zahvalnih učenika. Od 2011. godine kroz projekt je nominirano 740 profesora, a ove godine nagradu za najkreativniju nominaciju osvojio je Valentino Kudeljan koji je nominirao profesora Božidara Pecaka iz srednje škole Dragutina Stražimira iz Ivane Zeline.


Izdvojeni članak

Naj profesor: Jozu iz Mioca svi vole, a zna i zaplesati ‘Harlem Shake’

Vrijedni profesori rijetko kada imaju priliku dobiti javnu pohvalu za svoj rad, a upravo projekt INA Najmentor učenicima omogućuje da nominiraju profesore koji su im svojim znanjem i savjetima pomogli u životnom usmjerenju.

– Znam koliko mi je bitno bilo usmjerenje u srednjoj školi za daljnji život, istaknula je Vladimira Senčar Perkova, Inina direktorica upravljanja ljudskim resursima pred najboljim profesorima iz područja matematike, fizike i kemije koji su obuhvaćeni kroz projekt.

‘Obožavam svoj posao i kemiju’

– Obožavam svoj posao i kemiju. Pratim svoje bivše učenike koji mi se znaju javljati i nakon 23 godine koliko radim kao profesorica. Mislim da nijedan dan u svojem poslu nisam bila tužna radi odlaska na posao. Razgovaram s učenicima da iznose svoje mišljenja koja uvažavam. Ako im ideja nije dobra ne potkopavam ih, nego ih savjetujem kako da ju dorade, povjerila nam se dobitnica nagrade iz područja kemije Ivka Nevistić.

Profesorica sa 23-godišnjim stažom u struci tvrdi da nikada nije otišla na posao s grčem u želucu te se prilikom dodjele nagrade zahvalila svojoj ravnateljici Ljilji Vokić i VII. gimnaziji koja joj omogućava da njezina ljubav prema kemiji padne na plodno tlo. Ravnateljica Vokić istaknula je kako je riječ o najčišćoj mogućoj nagradi jer dolazi od učenika, a da je netko nju pitao ona bi isto tako nominirala profesoricu Nevistić koja svoj posao radi vrlo uzorno.

Profesorica Nevistić sat vodi kao da ima instrukcije s cijelim razredom, osim kada je riječ o težoj nastavnoj jedinici kada ipak većinu vremena objašnjava gradivo. Kada joj studenti dolaze održavati nastavu kao praksu uvijek im napomene da moraju imati poštovanja prema njezinim učenicima kao što ih ona ima. Potiče učenike da razmišljaju izvan okvira pa kada imaju zadatak otopiti sol u čaši kaže im da zamisle da su svi oni u čaši i neka onda opišu što se događa oko njih.

– Često učenike izvodim pred ploču pa čak i one koje ne znaju baš dobro. Njima znam postaviti pitanje za koje znam da će ga točno odgovoriti, a na njima odmah možete vidjeti sreću i ohrabrenje što im pomaže da savladaju i teže gradivo.

Izdvojeni članak

[Naj profesor] Legendarni splitski profesor desetke učenika besplatno priprema za državnu maturu

Fizika i Newton su svugdje oko nas

Posebni dojam ostavila je nominacija bivših učenica profesorice Jadranke Sabolek iz III. zagrebačke gimnazije koje su rekle da su na maturalce otkrile da profesorica radi dobre torte, ali i da one ne mogu proći bez ukrašenih formula iz fizike.

– Škole u Hrvatskoj nemaju mnogo sredstva za dodatna pomagala u razredu, ali to nas ne sprječava da uzmemo gumicu koju pustimo na pod i preko nje prikažemo gravitacijsku silu. 

Najveći povrat uloženog truda dobije kada je učenici posjete ili kada sazna da su dobili posao unutar njezine struke.

– Znam učenicima reći ako roditelj udari dijete po guzici da ne razumije III. Newtonov zakon akcije i reakcije jer i njih ruka tada boli.
Učenicima ne dopuštam da brišu pogreške u bilježnicama, nego ih moraju prekrižiti i napraviti veliki uskličnik pokraj njih. To je sitnica, ali učenici se kod ponavljanja gradiva tako sjete pogreške i ne naprave ju opet.

Izdvojeni članak

Naj profesor: Burić je uspio učiniti višu matematiku zabavnom

Đurđevac je mala sredina za velike stvari

Profesorica Vjera Antolaš, dobitnica za kategoriju matematika započela je svoj 40 godina dug staž kao studentica na Pedagoškoj akademiji u Rijeci, a danas predaje u manjoj sredini u Đurđevcu sa samo osam razreda. To je ne sprječava da gotovo svake godine gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva ima predstavnika na
državom finalu iz matematike, a ravnateljica Nevenka Lončar istaknula je
kako u školi nema pada na osnovnim predmetima Državne mature,
a redovito imaju učenike koji su u deset najboljih u Hrvatskoj.

– Meni ovo puno znači jer dolazi iz male gimnazije i cijeli život se trudim učenicima prenijeti svoje znanje.