Pretraga

Krajnji bezobrazluk: Vozi BMW, a traži studente koji će mu raditi bez plaće

A- A+

Dolaze ljetni dani pa sve više studenata traži posao kako bi si osigurali barem dio džeparca za sljedeću akademsku godinu. To vjerojatno zna i ‘poduzetnik’ koji, čini se, smatra da su studenti toliko očajni da će mu pristati raditi samo za ručak i ‘bakšiš’ koji dobiju od kupaca.

Screenshot: Facebook; Tražim/nudim studentski posao

U Facebook grupi koja okuplja velik broj studenata i nudi oglase za studentske poslove, osvanuo je jedan, u najmanju ruku tužan i tragičan. Novopečeni poduzetnik je, naime, otvorio fast food restoran i traži studente koji bi prva dva mjeseca kao dostavljači radili bez ikakve plaće, samo za ‘bakšiš’ i jedan obrok u vrijednosti do 25 kuna. Oglas glasi ovako:

Izdvojeni članak

Hrvatski Telekom održao obećanje i povisio minimalne satnice studentima

– Tražim studente za povremeni posao ili nekoga za stalno, lokacija Zagreb.Traže se dvije osobe za rad u novootvorenom fast food-u (ime restorana poznato redakciji, op.a.) (dostavljači).
S obzirom da smo tek počeli s radom prva dva mjeseca zaposlenici bi radili isključivo za bakšiš koji dobiju prilikom dostave. Znači ako dobijete 250 kn bakšiša toga dana sve ostaje vama…
Povlastice: ugodno radno okruženje, pravo izbora na jedan gablec dnevno do 25kn (nije uključeno piće), trenutno nemamo posebna vozila za dostavu, pa bi se koristili isključivo mojim autima (Bmw e46 M3, te Peugeot 3008). Potrebno iskustvo u vožnji, pa prvo idemo na testnu vožnju, da vidimo koliko poznajete kvart.Ukoliko imate bilo kakvih pitanja javite mi se u inbox, stoji u oglasu. 

Osim što su konstatirali da je ovakav način zapošljavanja ilegalan, zgražanja na oglas od strane članova grupe krenula su iste sekunde, a većina je njih dotičnom ‘poduzetniku’ savjetovala da proda BMW i tako plati radnike. 

Ipak, ni nakon brojnih negativnih komentara, vlasnik restorana u svome oglasu ne vidi ništa sporno. 

– Ne vidim šta je čudno u današnje vrijeme, pa mora se nekako početi, još uvijek tražimo drugog zaposlenika, odlučio sam iz svoga džepa platit piće uz gablec i dodati još jedan obrok dnevno do 20kn. Dok se fast-food ne uhoda, svi moramo malo stisnuti zube… Poslije ćete biti i više nego zadovoljni plaćama koje ću vam ponuditi… Dečko koji se prijavio danas je odradio prvi probni dan i više je nego zadovoljan, komentirao je novopečeni vlasnik fast food restorana.