Pretraga

Kreće novo izdanje Škole budućnosti: Učionice postaju virtualni muzeji, izrađivat će se i hexapod roboti

A- A+

U novoj sezoni projekta ‘Škola budućnosti’ rekordan broj učenika i učitelja zakoračit će u svijet umjetne inteligencije, robotike, dronova, internet stvari (IoT) i proširene stvarnosti (AR). Nova dva programa obilježit će ovogodišnju Školu budućnosti, a to su Robotika gdje će učenici izraditi hexapod robota za istraživanje Marsa te Greentech program u kojem će učiti o tehnologiji u proizvodnji hrane.

Dan Inovacija_Škola Budućnosti

Dan Inovacija | foto: Škola Budućnosti

Više od 4.000 učenika i 400 učitelja bit će dio ovogodišnje Škole budućnosti koju donosi Stemi, Infobip i A1 Hrvatska uz podršku tvrtki Infineon, Croatia osiguranje i ostalih. Uključuje se rekordan broj učenika i škola, a glavne teme bit će povezane s virtualnim svijetom, robotima i tehnologijom u prehrani.

Natjecanje u vožnji dronova

– Napravili smo ogroman iskorak. Tako ove godine škole uz umjetnu inteligenciju mogu birati između programa Robotike u kojem učenici izrađuju hexapod robota za istraživanje Marsa te Greentech programa u kojem uče kako koristiti tehnologiju u proizvodnji hrane, što je jedan od globalnih izazova. Riječ je o novom Stemi programu kojim želimo djecu više povezati s prirodom, kazao je Marin Trošelj, osnivač i direktor tvrtke Stemi.

Tako uz učenje o IoT tehnologiji žele promicati i znanost te kako uzgojiti vlastite biljke. U hrvatske učionice dolazi i napredna tehnologija koja će školski prostor pretvoriti u virtualni muzej o budućnosti koristeći tehnologiju proširene stvarnost. Izgledat će nalik videoigri ‘Pokemon Go’ jer će učenici razgovarati s virtualnim likovima, odgovarati na njihova pitanja te istraživati. Učenici će moći osvojiti i vrijedne nagrade.

škola budućnosti

foto: Škola budućnosti

– U suradnji s tvrtkom Orqa na završnom će se eventu organizirati natjecanje za najmlađe u vožnji dronova. U sklopu pripreme za natjecanje škole će dobiti simulator i kontroler na kojemu će učenici imati priliku dobro izbrusiti svoje vještine letenja prije samog događaja, istaknuli su organizatori.

Izdvojeni članak

Tehnologije budućnosti u školama: ‘Djeca će u svojim učionicama napraviti pametne vrtove’

Cilj – povećati interes žena za STEM

Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska, napomenuo je kako ovim projektom nastoje unaprijediti digitalizaciju društva te da sami uče od mlađih generacija. Cilj im je, dodao je, povećati interes žena za STEM i razvijati nove generacije tech liderica. Upravo to bit će im glavni cilj u novoj generaciji Škole budućnosti. Suosnivač i tehnički direktor Infobipa, Izabel Jelenić, rekao je da su s ponosom dio projekta koji okuplja zajednicu koja stremi prema kreativnom i inovativnom.

– Činjenica da projekt ‘Škola budućnosti’ ulazi u svoje treće izdanje u ne samo rekordnim, već impresivnim i uzlaznim brojkama, pokazuje da postoji ogroman interes učenika i učitelja za najsuvremenijim tehnologijama i u današnjem obrazovnom sustavu. Također, ovaj projekt je savršen primjer što je sve moguće postići kada se udruže dvije IT platforme koje mijenjaju
način na koji se uči i komunicira, zaključio je Jelenić.