Pretraga

Krenule prijave za Nagradu Luka Ritz, dobitnici osvajaju stipendiju od 1.000 kuna mjesečno

A- A+

Luka Ritz mladić je kojeg su 2008. pretukli huligani, a od posljedica vršnjačkog nasilja preminuo je nekoliko dana kasnije. Njemu u čast svake se godine dodjeljuje istoimena nagrada učenicima koji sudjeluju u aktivnostima vezanima uz promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Javni poziv za dodjelu nagrade Ministarstvo obrazovanja raspisalo je ovih dana.

Nagrada Luka Ritz 2018.|foto: srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je javni poziv za dodjelu Nagrade Luka Ritz za postignuća učenika u promicanju tolerancije, humanoga i nenasilnoga ponašanja te pozitivnoga odnosa među učenicima i odraslim osobama.

Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000,00 kn mjesečno. Škola koju pohađa nagrađeni učenik dobit će posebno priznanje.

Kako stoji u javnom pozivu Ministarstva, u prijedlogu za dodjelu Nagrade potrebno je navesti:

1. osobne podatke predloženog učenika/predložene učenice i podatke o školi/učeničkom domu (ime i prezime, razred koji pohađa, naziv i adresu škole koju pohađa, odnosno naziv i adresu učeničkog doma u kojem je smješten/smještena);

2. podatke o predlagatelju (naziv i adresa ustanove, odgovorne osobe, podatke o tijelu koje je donijelo odluke – vijeće učenika, razredno ili učiteljsko/nastavničko vijeće);

3. obrazloženje prijedloga u kojem, uz ostalo, treba navesti ispunjava li i na koji način predloženi učenik/predložena učenica sljedeće kriterije:

 • pomaže nastavnicima u osvješćivanju drugih učenika/učenica kako treba težiti školi i društvu bez nasilja,
 • pokazuje osobnim primjerom i druge potiče na pozitivno, nenasilno i tolerantno ponašanje,
 • potiče i održava zdrave odnose u razredu/pozitivnu komunikaciju te socijalnu prihvaćenost svakog učenika u razredu i školi,
 • pomaže drugim učenicima/učenicama,
 • ophodi se prema vršnjacima i odraslima s poštovanjem i ljubaznošću,
 • sprječava konflikte, sudjeluje u rješavanju sukoba i potiče druge na nenasilno rješavanje sukoba,
 • pomaže žrtvama nasilja, brani slabije,
 • potiče i podržava svoje kolege u pozitivnim i humanim idejama,
 • prihvaća različite obveze prema drugim učenicima ili odraslim osobama koje savjesno i odgovorno izvršava,
 • organizira i sudjeluje u humanitarnim akcijama,
 • sudjeluje s drugim učenicima i učiteljima u projektima prevencije nasilja, u organizaciji mirovnih koncerata, izložbi, tribina, konferencija, seminara, okruglih stolova, radionica, sportskih natjecanja i priredbi.
Izdvojeni članak

Ministarstvo nagradilo učenike za promicanje tolerancije: Evo tko su dobitnici Nagrade ‘Luka Ritz’

Prijedlozi za dodjelu Nagrade podnose se u pisanome obliku i zatvorenoj omotnici najkasnije do 5. travnja 2021. godine na adresu:

Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Donje Svetice 38, 10 000 Zagreb,

s naznakom Prijedlog za dodjelu Godišnje nagrade ‘Luka Ritz’ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za šk. g. 2020./2021.

Više detalja o ovogodišnjem javnom pozivu možete vidjeti na poveznici.