Pretraga

Kršite zakon? Idete na dobrotvoni rad!

A- A+

t-portal/sport

Ponekad volite biti devijantni? Vaš hobi je šaranje po svježe obojenim fasadama? Često pijete u parku ili šumici, a još niste ni punoljetni? Vozite se biciklima bez kacige? Nasilni ste i vrijeđate vršnjake? E pa ti vaši hobiji od siječnja iduće godine bit će kažnjeni – humanitarnim radom.

Vjerovali ili ne, za čak deset do petnaest tisuća prekršaja godišnje u Hrvatskoj krivi su maloljetnici. Očito svjesni kako mladi danas nisu primjereno kažnjeni za svoje ilegalne postupke ili dovoljno svjesni istih, hrvatska policija i socijalni radnici krenuli su u novi projekt. Od siječnja 2012. godine, alternatini program Halt (stop) krenut će s primjenom u tri zagrebačke općine (Trnje, Centar i Sesvete), a bude li uspješan projekt se nastavlja i dalje. Prema pisanju Večernjeg lista alternativni program Halt preuzet je iz Nizozemske, gdje se provodi već 30 godina i postiže odlične razultate. Bude li u godinu i pol probnog roka pokazao rezultate i u Zagrebu, počet će se primjenjivati i u ostatku metropole, ali i Hrvatske.

Cilj ovoga projekta je osvijestiti maloljetnike i mlade osobe o njihovim neprimjerenim i kažnjivim postupcima, a ukoliko odbiju humanitarni rad, bit će procesuirani. Malim vandalima nudi se prilika da osvjeste svoje ponašanja, ispričaju se i nauče nešto korisno. Sukladno tome, maloljetnik koji ošteti stolice na stadionu skupljat će smeće nakon utakmica, onaj koji bojanjem uništi fasadu zgrade morat će ju očistiti, a maloljetnik koji bude vrijeđao vršnjake morat će otići do Centra za socijalnu skrb i ispričati se žrtvi. Ovo je izvrsna prilika da roditelji uvide svoje rupe u odgoju i pomognu djeci svladati probleme. U svakom slučaju, bitno je da mladi shvate kako to što čine nije dobro i nauče kako će to popraviti.

Još uvijek vam je milo biti buntovnik bez razloga? I dalje planirate ilegalne radnje koje nisu dobre za nikoga, a najmanje za vas? Pa, toplo vam preporučamo da razmislite. Osim ako niste toliko nesebični da želit svoje i tako suviše dragocjeno vrijeme trošiti na humanitarni rad. Ali, mi smo sigurni da možete nesebično volontirati u nekoj od udruga. Nema potrebe da radite ilealne radnje kako biste svima pokazali koliko ste nesebični.