Pretraga

Otac dopustio svojoj kćeri da postane pretila: Proglasili ga krivim za njenu smrt

A- A+

Kaylea, 16. godišnja Britanka, preminula je u listopadu 2020. godine zbog pretilosti. Sud je okrivio njene roditelji za ubojstvo iz nehaja, što je prvi takav zabilježeni slučaj u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Foto: Unsplash

Alun Titford, 45-godišnji Britanac, proglašen je krivim za ubojstvo iz nehaja svoje 16-godišnje kćeri Kayle, dopustivši joj da postane morbidno pretila. Njezina majka, Sarah Lloyd-Jones, priznala je krivnju po istoj optužbi u prosincu.

Sve je promijenio lockdown

Kako prenosi The Guardian, Kaylea je rođena s hidrocefalusom i spinom bifidom te nije mogla koristiti svoje noge. Školu je pohađala redovno i koristila je invalidska kolica za kretanje. Bavila se i košarkom te je bila na putu da postane paraolimpijka.

No, sve se promijenilo tijekom prvog lockdowna. Njeno se zdravlje pogoršalo jer je cijelo vrijeme bila u krevetu i više se nikada nije vratila u školu. Kaylea se nije kretala, i na svojih 145 centimetara visine, imala je kilažu od čak 146 kilograma. Umrla je u listopadu 2020. godine.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući podaci o pretilosti djece u Hrvatskoj: Svako treće dijete pretilo, roditelji to teško priznaju

Tužitelji su na sudu rekli da su djelatnici hitne pomoći povraćali zbog mirisa u njezinoj spavaćoj sobi te da su ispod tijela 16-godišnjakinje pronašli crve. Na nogama je imala nokte koji nisu bili odrezani šest mjeseci, a pazusi su joj bili crni. Kao uzrok smrti, navedena je ‘upala i infekcija u opsežnim područjim ulceracija koji proizlaze iz pretilosti i njezinih komplikacija’.

Otac navodi da nije kriv

Titford je na sudu priznao da je iznevjerio svoju kćer, ali navodi da nije kriv za njeno ubojstvo. Rekao je da se od nje odvojio nakon što je ušla u pubertet, prepustivši svu brigu njenoj majci, koja je od 2018. godine njegovateljica. Rekao je policiji da se povukao jer je ‘bila žensko i nije mu bilo ugodno’.

Smatra se da je ovo prvi put u Ujedinjenom Kraljevstvu da su roditelji okrivljeni za ubojstvo iz nehaja, jer nisu kontrolirali težinu svog djeteta. Takvi su se slučajevi uglavnom događali u Sjedinjenim Američkim Državama.