Pretraga

Lažni nastavnik u školi predavao 18 godina, državu oštetio za 1,3 milijuna kuna

A- A+

Policijska uprava virovitičko-podravska dovršila je istraživanje nad 66-godišnjakom koji se predstavljao kao učitelj i u školi radio 18 godina. Sada već umirovljenik, time je državu oštetio za 1,3 milijuna kuna.

diploma Foto: srednja.hr

Kako piše Glas Slavonije, PU virovitičko-podravska dovršila je kriminalističko istraživanje nad 66-godišnjim umirovljenikom koji je do nedavno radio u slatinskoj osnovnoj školi, a kaznenu prijavu ‘zaradio’ je zbog prijevare.

Izdvojeni članak

Lažna profesorica u školi je predavala 14 godina, sud traži da vrati sve plaće

– Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 66-godišnjak tijekom lipnja 2001.godine nabavio krivotvorenu diplomu Filozofskog fakulteta Novi Sad o stečenom visokom obrazovanju, na temelju koje je u razdoblju od 11. listopada 2001. do 31. kolovoza 2019. godine ostvario radni odnos na području Slatine. Tako je stekao protupravnu imovinsku korist u obliku isplate plaća u iznosu većem od 1.360.000 kuna, doznaje Glas Slavonije iz PU virovitičko-podravske.

Policija je o slučaju podnijela posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu Virovitica.

Podsjetimo, još je u siječnju 2019. Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s Blaženkom Divjak započelo s provjerom diploma zaposlenika u osnovnim i srednjim školama. Od ukupno 75.000 zaposlenih, nakon godinu i četiri mjeseca provjera, pronašli su ukupno 60 lažnih isprava. Od toga 27 krivotvorenih isprava se odnosi na lažne diplome, a 33 na svjedodžbe.

Poznat je i slučaj u kojemu je Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatske državljanke (1977.) zbog krivotvorenja  diplome. Osim što ju terete za krivotvorenje i prijevaru, sud traži i da, ukoliko bude proglašena krivom, vrati državi isplaćene plaće u iznosu nešto višem od 750 tisuća kuna.