Pretraga

Godinama predavala u školi, a nije završila faks: Protiv ‘profesorice’ i ravnatelja dignuta optužnica

A- A+

Među zaposlenima u školama u razdoblju od početka 2019. godine do sredine 2020. godine pronađeno je 60 lažnih diploma. rezultat je to provjere diploma koji je naložila bivša ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak. Među onima koji su godinama predavali u školi, a studij nisu završili, nalazi se i R.B., donedavna zaposlenica Obrtničko-industrijske škole u Županji. Protiv nje i bivšeg ravnatelja te škole S.Š. podignuta je optužnica.

razred, učionica, škola

Foto: Unsplash

Kako prenosi Glas Slavonije, protiv S.Š., bivšeg ravnatelja Obrtničko-industrijske škole u Županji i R.B., bivše profesorice iste škole, podignuta je optužnica jer je ‘profesorica’ u školi 11 godina predavala povijest, a prilikom zaposlenja predala je falsificiranu potvrdu o završenom fakultetu. Ravnatelja se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a profesoricu za poticanje na isto kazneno djelo te krivotvorenje isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja, prenosi Glas Slavonije.

U optužnici koju prenosi isti izvor navodi se da je ravnatelj na nagovor R.B. s njom sklopio ugovor o radu na neodređeno temeljem potvrdnice o diplomiranju koju je tobože početkom 2009. izdao Filozofski fakultet u Osijeku. Profesorica je prethodno već dvije godine radila na određeno vrijeme u istoj školi, a nije dostavila diplomu koja dokazuje njenu spremu. ‘Profesorica’ nije ni u roku od jedne godine od isteka pripravničkog položila stručni ispit, a i nakon proteka tog roka ravnatelj joj je, smatra odvjetništvo, a prenosi Glas Slavonije, omogućio nastavak radnog odnosa. Temeljem toga je lažna profesorica ostvarila nezakonitu korist od 96.594,03 kune, ili 12.820,23 eura, prenosi Glas Slavonije. Odvjetništvo traži da ‘nastavnica’ vrati sredstva u proračun te da joj se zabrani obavljanja određene dužnosti ili djelatnosti u okviru odgoja i obrazovanja mladih.

Izdvojeni članak

Otkrivena 26. lažna diploma: ‘Specijalac’ ju sam izradio na računalu i 26 godina fejkao u školi

U optužnici se R.B.  tereti da je, na temelju tuđe potvrdnice Filozofskog fakulteta u Osijeku, na računalu izradila potvrdnicu tog fakulteta, u kojoj je neistinito navela da je ona stekla stručno zvanje profesora povijesti i hrvatskog jezika i književnost. No, bila je svjesna da nije položila sve ispite, niti obranila diplomski rad, piše u optužnici odvjetništva. Takvu potvrdnicu predala je na natječaj za radno mjesto profesora povijesti u školi, prenosi Glas Slavonije. Isto tako, prijepis te potvrdnice je tri godine kasnije i ovjerila kod javne bilježnice, koja nije posumnjala da njena isprava nije vjerodostojna.

Ravnatelj u obrani tvrdi da nije pogodovao R.B. te da nije znao da nema diplomu i da nije imao razloga sumnjati u njezinu potvrdnicu jer je bila ovjerena. Navodi i da je prema njegovim saznanjima R.B. bila uspješna profesorica i da joj je otkazao ugovor o radu kada su s FFOS-a javili da je potvrdnica krivotvorena, prenosi Glas Slavonije.