Pretraga

Otkrivene tri nove lažne diplome i dvije svjedodžbe: Poznato što su predavali ‘fejk’ nastavnici

A- A+

Još uvijek traje provjera vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi zaposlenih u sustavu obrazovanja koju je još u siječnju od ravnatelja srednjoj i osnovnih škola zatražila ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja upravo su izvijestili kako su otkrivene još tri krivotvorene diplome i dvije svjedodžbe. Kod krivotvorenih diploma riječ je o jednoj učiteljici s pojačanim programom iz nastavnoga predmeta Engleski jezik, učiteljici razredne nastave te nastavniku strojarske skupine predmeta.

Foto: srednja.hr

– Možemo potvrditi da su pronađene još tri lažne diplome i dvije lažne svjedodžbe, što nas dovodi do 19 krivotvorenih isprava u nešto više od četiri mjeseca koliko traje provjera u osnovnim i srednjim školama. Te slučajeve sada preuzimaju policija i DORH. Važno je da se u javnosti čuje jasna antikorupcijska poruka kako ćemo sve varalice pronaći i automatski ih udaljiti s radnog mjesta, ali i da se naglasi kako sustav odgoja i obrazovanja sigurno nije izolirani slučaj i kao takav ne treba jedini biti u fokusu javnosti. Upravo zato važno je da i ostali resori dobro provjere isprave u svojim sustavima, poručuje državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Branka Ramljak.

Krivotvorene svjedodžbe otkrivene su kod spremačice i djelatnika koji je radio na održavanju zgrade škole. Četiri od pet krivotvoritelja u školi je radilo dulje od desetljeća.

Otkrivena tri lažna nastavnika

Izdvojeni članak

Otkriven lažni ‘profa’ fizike: Krivotvorio diplomu PMF-a, poznato u kojoj je školi predavao

Lažna diploma Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otkrivena je kod jedne učiteljice s pojačanim programom iz nastavnoga predmeta Engleski jezik. Radila 10 godina u nastavi, a u razdoblju od 2009. do 2019. promijenila je sedam osnovnih i srednjih škola. Radni odnos škola je raskinula raskinut, a o slučaju je obaviješten DORH.

Druga učiteljica razredne nastave imala je lažnu diplomu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Radila barem 12 godina u raznim osnovnim školama, najdulje u jednoj osnovnoj školi od 2009. do 2019. Iz MZO-a kažu kako je pokrenuta procedura prema DORH-u, obavljen razgovor s učiteljicom i slijedi otkaz.

Treća lažna diploma otkrivena je kod nastavnika strojarske skupine predmeta, a riječ je o krivotvorenoj ispravi Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Radio je u jednoj srednjoj školi u nastavi otprilike 16 godina. Od ‘nastavnika’ je zatraženo očitovanje te su informacije o pronalasku proslijeđene policiji i DORH-u, poručuju iz MZO-a.

Spremačica i djelatnik na održavanju zgrade imali lažne svjedodžbe

Izdvojeni članak

Pronađena još jedna lažna diploma: ‘Nastavnik’ 17 godina predavao povijest i latinski

Lažiranu svjedodžbu Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu imala je spremačica jedne osnovne škole, koja je ondje zaposlena od 2015. godine. O pronalasku lažne isprave obaviješteni su policija i DORH.

Svjedodžbu Obrtničke i industrijsko-graditeljske škole Zagreb krivotvorio je i djelatnik zaposlen na poslovima održavanja zgrade, centralnoga grijanja, instalacija i rukovanja centralnim grijanjem. Iz MZO-a napominju kako nije radio u Obrtničko i industrijsko-graditeljskoj školi, nego je lažna svjedodžba te škole. Srednja škola u kojoj je radio zaposlila ga je prije 15 godina. Od djelatnika je zatraženo očitovanje i protiv njega je podignuta kaznena prijava.