Pretraga

U manje od mjesec dana u školama otkrivene još četiri lažne isprave: Dosad ukupno razotkriveno 50 varalica

A- A+

Prošlo je nešto više od godinu dana otkako je ministrica Blaženka Divjak odredila kako se moraju provjeriti diplome svih zaposlenih u sustavu obrazovanja. Od tada pa do danas, doznajemo iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, u školama je pronađeno ukupno pedeset lažnih diploma. Pitanje je koliko ih se krije u drugim sektorima.

Foto: Unsplash

Koprivničko-križevačka policija podnijela je prekjučer kaznenu prijavu protiv učiteljice koja je s lažnom diplomom čak petnaest proteklih godina radila u dvije osnovne škole.

Izdvojeni članak

Internetom kruži fotografija diplome šefa zagrebačkih Gradskih groblja izdana 30. veljače: Pitali smo fakultet je li istinita

Dok gospođa čeka odluku suda, mi smo pitali Ministarstvo znanosti obrazovanja koliko je ukupno lažnih diploma otkriveno do sada.

Iz Ministarstva su nam otkrili kako se radi o okruglom broju.

– Ukupno je u nešto više od godinu dana otkako je proces provjere pokrenut pronađeno 50 nevjerodostojnih isprava, kažu iz MZO-a.

Podsjećamo, 7. veljače bilo ih je 46. Dakle, u manje od mjesec dana otkrivene su četri nove lažne isprave.

Ukupno stanje okruglog, ali žalosnog, broja od 50 lažnih ispava čine 22 diplome, 27 srednjoškolskih svjedodžbi, ali i jedna osnovnoškolska svjedodžba, od kojih je:

  • 11 krivotvorenih diploma Sveučilišta u Zagrebu,
  • 5 inozemnih krivotvorene diplome (3 iz Srbije te po jedna iz Austrije i Slovenije),
  • 2 krivotvorene diplome Sveučilišta u Osijeku,
  • 2 krivotvorene diplome Sveučilišta u Splitu,
  • 1 krivotvorena diploma Sveučilišta u Zadru,
  • 1 krivotvorena diploma Sveučilišta u Rijeci,
  • 27 krivotvorenih svjedodžbi srednjih škola te
  • 1 svjedodžba osnovne škole.

Pitanje je koliko se lažnih isprva tek krije u drugim sektorima. Taj problem možda bi riješilo jedino uvođenje otvorenog registra diploma. Podsjetimo, Ministarstvo je najavilo kako će se baš sve diplome izdane u proteklih 40 godina u Hrvatskoj morati moći pronaći u javnoj evidenciji. Nadajmo se da i jednog dana i hoće.