Pretraga

U BiH ozbiljna akcija: Policija na osam lokacija oduzela diplome i pri tome uhitila devet ljudi

A- A+

Jučer smo vas izvijestili da je prilikom provjere ispravnosti diploma, koje je naložilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, utvrđena i četvrta krivotvorina. I dok se u Hrvatskoj provjera za sada drži u birokratskim okvirima, u BiH se jučer odvila i jedna represivna akcija.

Naime, kako je izvjestio Klix.ba, pripadnici SIPA-e (bosanskohercegovački USKOK) u saradnji s policijskim službenicima MUP-a RS, MUP-a Unsko-sanskog kantona i Policije Brčko distrikta, jučer su od ranih jutarnjih sati provodili operativnu akciju kodnog naziva ‘Pečat’.

Pretresi osam lokacija, a devetero uhićenih

Izdvojeni članak

Lavina se valja: Na provjeru valjanosti idu diplome zaposlenih u Parlamentu BiH

Unutar nje je pretreseno osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banja Luke, i Brčko distrikta BiH. U tim pretresima je privremeno oduzeto više mobitela sa SIM karticama, laptop, diploma o završenom školovanju, svjedočanstava o završenim razredima srednje stručne spreme i druga dokumentacija, za koju se sumnja da je krivotvorena, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Za sada je uhićeno devet osoba, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela” u vezi sa krivičnim djelom “Krivotvorenje isprave”, a u vezi krivičnim djelom ”Suučesništvo”.

Ovo je prva velika akcija razotkrivanja lažnih diploma u BiH, nakon priče novinarke Žurnala Azre Omerović, koja je prokazala da se u 17 dana, uz 0 sati nastave, bez polaganja ispita te po prilici 10.000 kuna, može steći diploma medicinske škole u Sanskom Mostu. Inače Sanski Most se nalazi u Unsko-sanskom kantonu, na udaljenosti manjoj od 200 kilometara od Zagreba, a jučerašnja akcija SIPA-e se zanimljivo odvila na tri lokacije, upravo u tom kantonu.

Ništa od provjera diploma u Parlamentu BiH-a

Izdvojeni članak

Hvatanje prevaranata nije ‘džabe’: Jedno sveučilište odlučilo provjeru diplome naplatiti 150 kn

Vijesti iz susjedstava dodajmo još jednu slične tematike. Nekako u sporedno s početkom provjera diploma zaposlenih u sustavu obrazovanja u Hrvatskoj, tajnik Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kenan Vehabović, zatražio je provjeru diploma svih djelatnika Parlamenta BiH.

No, ta se akcija ipak neće odviti, izvjestili su jučer mediji iz susjedne nam zemlje.

– Nemam komentara, ništa mi nije jasno. Rečeno nam je da nemamo pravo raditi provjere, jer narušavamo pravnu sigurnost, rekao je Vehabović za agenciju Patria.

K tomu se još pitao, prenosi isti izvor, narušavamo li pravnu sigurnost, ako imamo lažne diplome.