Pretraga

Liječnik kaže da na respiratoru završavaju i profesori: ‘Pitamo zašto se nisu cijepili, nema suvislog odgovora’

A- A+

Dnevni broj novozaraženih i dalje je vrlo visok pa je tako u posljednja 24 sada 1.126 novozaraženih. To je značajno povećanje u odnosu na prošli ponedjeljak kada je bilo 680 novih, a prije dva tjedna 319. Splitski liječnik Božidar Duplančić kazao je za HRT kako na respiratoru završavaju i sveučilišni profesori, a na pitanje zašto se nisu cijepili ‘nema suvisloga odgovora.

Screenshot: HRT

Prema službenim podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata zabilježeno je 1.126 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Prošli ponedjeljak bilo je 680 novih, a prije dva tjedna 319. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22.884 i među njima je 1.496 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 183 pacijenta. U zadnja 24 sata preminula je 31 osoba.

Ima i sveučilišnih profesora koji se nisu cijepili

Izjavu za jučerašnji Dnevnik HRT-a dao je doc. dr. sc. Božidar Duplančić, dr.med., iz Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split koji kaže kako na respiratoru završavaju i sveučilišni profesori koji nisu cijepljeni.

– Prije nego ih se stavi na strojno prodisavanje, i na jednostavno pitanje ‘zbog čega se niste cijepili’, da ne kažem ‘kolega zbog čega se niste cijepili, gospodine doktore, gospodine profesore’, još gore, sveučilišni profesor se ne cijepi, jednostavno nema suvislog odgovora, rekao je za HRT Duplančić.

Jučer je u Splitsko-dalmatinskoj županiji 337 novooboljelih, 106 na bolničkom liječenju. Dnevno je na hitnom prijemu devedesetak pacijenata, a mnogi u bolnici i ostanu.

– Ali zaista devedeset posto je necijepljenih. Mali postotak oboljelih cijepljenih su pacijenti s komorbiditetima, kaže za HRT prof. prim. dr. sc. Ivo Ivić, dr.med., predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Izdvojeni članak
cijepljenje

Zagrebački faks hvali se postotkom cijepljenih zaposlenika i studenata: ‘Krećemo s izravnom nastavom’

Duplančić: ‘Da ste pametni, cijepili biste se svi’

U splitskoj bolnici liječilo se do sada 5.000 COVID bolesnika, na respiratoru ih je završilo više od petsto, a trenutno je popunjeno osamdeset posto predviđenog COVID odjela.

– Već sada nam je veliki broj respiratora zauzet, ne znam što će biti ako se nastavi ovako, dodaje Duplančić.

Proteklih dana diljem Hrvatske pa tako i na širem splitskom području bilježi se porast broja onih koji se cijepe – unatoč produljenom vikendu, pred splitskim nastavnim Zavodom za javno zdravstvo bio je red. U dva dana cijepilo se 300 građana, a cijepiti se moglo i danas do podne

– Ponovio bih kao netko tko nema dionice niti jedne farmaceutske tvrtke koja proizvodi cjepiva – nemojte filozofirati, nemojte se praviti previše pametni. Jer da ste pametni, cijepili biste se svi, poručio je Duplančić.