Pretraga

Kada, gdje, zašto? Odgovoramo na najčešća pitanja o lokalnim izborima u svibnju

A- A+

Uoči lokalnih izbora koji su de facto pred vratima, odgovaramo na pet tehničkih, no učestalih pitanja o tome gdje, kada, kako i zašto glasati na nadolazećim izborima.

izbori

Foto: Arnaud Jaegers; Unsplash

Kada se održavaju lokalni izbori?

Lokalni izbori održavaju se u nedjelju 16. svibnja 2021.

Koga biramo na lokalnim izborima?

Na lokalnim izborima biraju se načelnici općina, gradonačelnici gradova, župani županija, kao i članovi općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština. U pojedinim županijama, gradovima i općinama zbog njihove se veličine biraju i zamjenici župana, gradonačelnika i načelnika zajedno s njima, a osim toga u nekim se lokalnim jedinicama zamjenici birau iz redova nacionalnih manjina. Njih mogu birati samo manjine s prebivalištem u jedinici gdje se izabiru.

Gdje možete glasati?

Za razliku od predsjedničkih, parlamentarnih i europskih izbora, glasanje za predstavnike na lokalnoj razini ne možete obaviti van mjesta prebivališta, već samo unutar njega, i to na pripadajućem biračkom mjestu.

Što vam je potrebno za glasanje?

Potrebno je da s važećom osobnom iskaznicom dođete na biračko mjesto u nedjelju 16. svibnja 2021. između 7 i 19 sati, dok su, dakle, otvorena birališta. Dobit ćete četiri različita papira: glasački listić za općinskog ili gradsko vijeće, listić za izbor županijske skupštine, glasački listić za načelnika općine ili gradonačelnika i listić za izbor župana.

Zašto izaći na lokalne izbore?

Zato što lokalna politika diktira kako će ti biti u mjestu u kojem živiš i/ili imaš prebivalište – hoće li ono stagnirati ili napredovati, hoće li biti poželjno za život ili ne, hoće li biti posla ili ne, hoće li biti dobro obrazovanje, hoće li zastupati i braniti vrijednosti do kojih držiš.