Pretraga

Željko Kerum, predsjednik Hrvatske građanske stranke, o Građanskom odgoju: ‘Ne znam što je to…’

A- A+

Željko Kerum, bivši gradonačelnik koji ponovno pretendira na to mjesto, i dosta zanimljivo, predsjednik Hrvatske građanske stranke, na pitanje o tome uvoditi ili ne Građanski odgoj u splitske škole kaže – ‘ne znam što je to’.

željko kerum

Screenshot YouTube

Splićani su pred novim lokalnim izborima, a N1 televizija organizirala je prvo sučeljavanje gradonačelničkih kandidata; to su Ivica Puljak iz stranke Centar, Zoran Đogaš ispred HDZ-a, Željko Kerum iz HGS-a, Davor Matijević kao kandidat SDP-a, Josip Markotić ispred MOST-a te Tamara Visković iz MOŽEMO.

‘Ne znam o kojem se predmetu radi, ne znam što je to’

Jedno od brzih pitanja za kandidate ticalo se i uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja. Konkretno, kandidati su bili upitani slažu li se s uvođenjem tog predmeta u škole koje su pod gradskom ingerencijom. Puljak, Visković i Matković odgovorili su potvrdno, hadezeovac Đogaš kazao je kako svi kurikulumi moraju proći proceduru te da je ‘sve na stolu’, dok je MOST-ov Markotić istaknuo kako uvođenje Građanskog odgoja sad – ‘nije prioritet’.

Ipak, najviše je svojim odgovorom šokirao Željko Kerum koji je rekao, citiramo, ‘ne znam o kojem se predmetu radi, ne znam što je to’. Osim što je od 2009. do 2013. bio gradonačelnik Splita, predsjednik je, pazite sad, Hrvatske građanske stranke, čiji je gradonačelnički kandidat, kako na predstojećim, tako i na nekoliko prijašnjih lokalnih izbora; svojevremeno je bio i saborski zastupnik, kada su nakon sporazuma s HDZ-om on i sestra Nevenka Bečić izabrani na njihovim listama kao zastupnici HGS-a. Ponovimo, dakle; osoba koja je bila saborski zastupnik i koja ispred Građanske stranke želi ponovno postati gradonačelnik drugog najvećeg hrvatskog grada, ne zna što je to Građanski odgoj.

Izdvojeni članak
Ivica Puljak

Ovako je splitski gradonačelnik prije izbora najavljivao Građanski odgoj: Sad šuti na naša pitanja

Puljak je i prije bio za Građanski odgoj

I sudbonosno je ‘da’ bivšeg gradonačelnika Ivice Puljka, na pitanje o tome treba li uvesti Građanski odgoj u splitske škole, iznimno zanimljivo. On se, naime, i prije prošlogodišnjih izbora na kojima je postao splitski gradonačelnik, zalagao za uvođenje tog predmeta u škole.

No, kad je postao gradonačelnik, ti se planovi nisu realizirali. Štoviše, u veljači ove godine kontaktirali smo gradske vlasti na čelu s Puljkom koji je tada još bio gradonačelnik i pitali ih što je s uvođenjem Građanskog odgoja. Pitali smo Puljka gdje je zapelo i je li problem eventualno u koalicijskim partnerima.

Za komentar na istu tematiku upitali smo i splitski MOST. Do trenutka objave teksta, a ni u mjesecima nakon, sve do danas, nismo dobili odgovor, kako od Puljka, tako ni od njegovih dosadašnjih lokalnih suradnika.