Pretraga

Policija se oglasila o hakerskom napadu na A1, glavni osumnjičeni je maloljetnik

A- A+

Hakerski napad koji je pretrpila telekomunikacijska kompanija A1 doveo je u pitanje sigurnost korisničkih podataka. PU brodsko-posavska je, nakon poduzetih mjera kriminalističkog istraživanja, utvrdila kako je glavni osumnjičeni maloljetnik. Njegove podaci, zbog zaštite privatnosti, neće biti iznošeni, a iz policije poručuju kako se kriminalističko istraživanje nastavlja.

Foto: Pixabay

Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije od trenutka prijave hakerskog napada na A1 poduzimaju radnje u cilju utvrđivanja identiteta počinitelja, poručuju na službenim stranicama PU brodsko-posavske.

Dodaju i kako su radnje poduzete u dosadašnjem tijeku istrage dovele do relevantnih informacija o identitetu počinitelja, za kojeg policija sumnja da je maloljetnik. Počinitelja se tereti za pokušaj iznude i kazneno djelo oštećenja računalnih podataka, stoji u priopćenju.

Izdvojeni članak

U hakerskom napadu na A1 ukradeni podaci korisnika: Evo kako provjeriti jesu li i vaši kompromitirani

Sukladno tome, policija je provela pretragu doma, pokretnih stvari (računala, pametnog telefona i dr.) i korisničkih računa osobe za koju sumnjaju da je počinila navedena kaznena djela na štetu TD A1 Hrvatska. Zbog toga što je osumnjičeni maloljetnik, policija nije mogla otkriti više podataka.

Podsjećamo, hakerski napad na bazu podataka tvrtke A1 dogodio se prošlog tjedna i njime su ukradeni osobni podaci oko 150 tisuća korisnika. Iz A1 su uvjeravali korisnike da se ne radi o financijskim podacima, a haker je postavio ultimatum kojim je prijetio da će bazu podataka objaviti ako A1 ne plati iznos od 150 ethereuma (500 tisuća dolara). Prošlog četvrtka, haker se javio Indexu u mailu s tvrdnjom kako je baza podataka javna, no dokaze za to nije pružio.