Pretraga

Maloljetnice napale i cipelarile vozačicu ZET-a: ‘Kolegica im nije htjela pružiti otpor i uzvratiti’

A- A+

Slučajevi nasilja u koje su uključene maloljetne osobe ne jenjavaju. Sada je u pitanju napad dviju maloljetnica i to na vozačicu ZET-a koju su iscipelarile. Ona im nije pružila otpor niti uzvratila jer se radilo o maloljetnicama, a iz Sindikata autobusnog, tramvajskog prometa Hrvatska-Zagreb su objavili kako je na teren zbog napada izašla policija, hitna i unutarnja kontrola. Ozljede vozačice nisu poznate jer se policija o tom slučaju još nije oglasila, a ostali vozači ZET-a zazivaju štrajk jer je ovo drugi napad na vozače u manje od mjesec dana.

ZET autobus na stajalištu

Foto: srednja.hr

Vozačicu ZET-ovog autobusa napale su dvije maloljetnice. Kako je objavio Sindikat autobusnog, tramvajskog prometa Hrvatska-Zagreb na svom Facebook profilu, dvije 15-godišnjakinje srušile su vozačicu na pod i iscipelarile ju. Napad se dogodio ovog tjedna oko devet sati navečer, a iz Sindikata dodaju kako im vozačica nije htjela pružiti otpor niti uzvratiti jer radi o maloljetnicama.

– Nakon što su je pošteno iscipelarile došla je policija, hitna, unutarnja kontrola… Angažirao se predsjednik Uprave, g. Bogdanović kao i rukovoditelj A.p. Podsused, g. Butković što je svakako pohvalno. Kroz razgovor s kolegicom sam shvatio da je ne bole udarci koje je primila, već je boli činjenica koja pokazuje na što smo spali mi, djelatnici ZET-a. Spali smo na to da smo postali zadnji šljam i izopćenici iz društva koje može tući, šamarati, cipelariti, izbijati zube kako se kome svidi. Ako imaš problema slobodno se iskali na djelatnicima ZET-a, nije problem, ne odgovara nitko i nema nikakvih posljedica. Sve ovo je jedna velika sramota i tuga, poručili su iz Sindikata.

‘Ovo drugi napad i premlaćivanje u manje od mjesec dana’

U ovoj situaciji, navode iz Sindikata, jedina greška od kolegice je ta što ne želi konzumirati prava koja ima nakon ovakvog nemilog događaja. Ostali vozači su komentirali kako se po pitanju njihove sigurnosti treba nešto poduzeti te su se mnogi složili kako bi vozači, zbog ovakvih napada, trebali organizirati štrajk.

– Ono što mene smeta i boli kao vozača, predsjednika sindikata i čovjeka jest da je ovo drugi napad i premlaćivanje u manje od mjesec dana. Točnije, zadnji napad je bio prije 18 dana. Boli me što sam nemoćan, zbog nedovoljnog broja članova pokazati vam kako treba stati iza djelatnika ZET-a nakon ovakvih događaja. U ovom postu neću spominjati one koji su vas dužni zaštititi, neću spominjati one koji na sve ovo kažu: ‘Ako samo još jednom netko napadne djelatnike ZET-a…’, napisao je predsjednik sindikata Darko Begić.

Izdvojeni članak
Okretište autobusa na Črnomercu

Mladići napali radnike ZET-a, najavljen je prosvjed zbog kojeg će sutra zastati autobusi

Zbog prethodnog napada vozači su organizirali prosvjed

Podsjetimo, krajem prošle godine 6. prosinca je na okretištu autobusa na Črnomercu izbio incident u kojemu su huligani od 20 i 21 godinu te jedan maloljetnik napali dvojicu ZET-ovih radnika koji su stajali i razgovarali. Napadnuti radnici imaju 25 i 44 godina te su lakše ozlijeđeni. Zbog tog napada su radnici ZET-a idućeg dana prosvjedovali tako da autobusi s Črnomerca nisu vozili pola sata.

– Vozaču autobusa napadači su slomili prst i odvezen je u bolnicu, dok je otpremnik lakše ozlijeđen. Napadači su uhvaćeni zahvaljujući brzoj reakciji policijskih djelatnika koji su u tom trenutku stigli na terminal kako bi obavili očevid zbog razbijenog stakla na autobusu. Oštro osuđujemo bilo kakav oblika nasilja nad našim zaposlenicima, a porazan je podatak kako je ovo već šesti fizički napad na prometno osoblje ZET-a zabilježen 2023. godine, priopćeno je tada iz ZET-a.

Osim što je ovo drugi napad na zaposlenike ZET-a, ujedno je i peti slučaj nasilja u koji su uključeni maloljetnici, kao žrtve ili kao napadači, u manje od mjesec dana. Od sukoba učenika i profesora u Strojarskoj, napada na maloljetnike u Vukovaru, maltretiranja 20-godišnjaka od strane maloljetnika u Koprivnici, pretučenog 16-godišnjaka u Slavonskom Brodu i sada do napada maloljetnica na vozačicu. O nasilju među djecom i mladima razgovarali smo i u našem Redakcija podcastu koji možete pogledati u videu ispod, na YouTube kanalu ili poslušati na Spotifyu.