Pretraga

Masovne pobune zbog povećanja školarine: Studenti gađali Ministarstvo jajima i blokirali ulice Tirane

A- A+

U gradovima diljem Albanije održavaju se ovih dana veliki prosvjedi studenata kojima su se pridružili i njihovi profesori. Glavni razlog višednevne pobune povećanje je školarina na fakultetima, ali i loši uvjeti studiranja.

Screenshot: YouTube; Report TV

Veliki prosvjedi albanskih studenata najprije su krenuli u Tirani, a zatim se proširili i na druge gradove, između ostalih Drač i Skadar. Ulice glavnog grada blokirane su već nekoliko dana, a studenti su jajima gađali albanski Ministarstvo obrazovanja, sporta i mladih, piše Tiranatimes.com.

Glavni razlog protesta je povećanje školarina, kao i dodatno plaćanje predmeta koje studenti prenose u narednu godinu. Traže i poboljšanje uvjeta studiranja, kao i poboljšanje uvjeta u studentskim domovima. Albanska vlada uvela je i obavezu plaćanja školarine za tekuću godinu do prosinca, umjesto siječnja kako je to bilo do sada. Studenti traže da se i ta odredba ukine.

Na ulicama Albanije tisuće je studenata, uglavnom onih prirodoslovnog i pravnog područja, koji bojkotiraju nastavu. Pridružili su im se i brojni profesori.

Albanski premijer Edi Rama o prosvjedu se izjasnio odgovarajući na upite putem Facebooka.

– Postoji li pristanak da vi, porezni obveznici, plaćate troškove studenata koji padaju? Osobno mislim da ne. Druga poanta je da se školarine nisu povećavale od 2014., što ionako nije nešto o čemu odlučuje Ministarstvo nego sveučilišta i naziva se autonomija visokog obrazovanja. Ali mnogo je dezinformacija koje širi manjina koja ne želi prihvatiti obrazovnu reformu, zaključuje premijer Rama.