Pretraga

Maturantovo fotografsko djelo završilo u National Geographicu

A- A+

Riječki maturant Marin Sušlić u slobodno vrijeme se bavi fotografijom, a prirodu vidi kroz jedan potpuno drugi način, što čini njegov prepoznatljivi stil. Taj stil prepoznali su u National Geographicu na čiji se natječaj prijavio, pa je tako ušao u izbor 12 najboljih fotografija. Iako mu je fotografija samo hobi, ne bi mu smetalo da se njom u budućnosti profesionalno bavi, no ovom učeniku trenutno je samo jedna stvar na umu – što bolje položiti državnu maturu.

Maturant Prve Sušačke gimnazije u Rijeci, Marin Sušlić, bavi se jednim od vjerojatno najpopularnijih hobija među mladima – fotografiranjem. Sa svojim fotografskim radovima bio je među najboljima na prestižnom natjecanju ‘World Photography Awards‘, a njegov rad izabran je među brojnim drugim za travanjsko izdanje National Geographica. Popričali smo s Marinom i saznali što najviše voli fotografirati te kakva su mu iskustva i planovi za budućnost.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Prošlogodišnja pobjednica FDM-a zastupa antimaterijalizam i želi živjeti od fotografije

Sve je počelo od snimanja mobitelom

– Prvo sam mobitelom snimao različite motive koji bi me zainteresirali na putu do škole i u susjedstvu, a u prvom razredu srednje škole sam kupio prvi amaterski fotoaparat, dok sada već više od godinu dana koristim Nikon D7000, priča nam Marin. 

Ovaj učenik koji završava Prvu sušačku gimnaziju u Rijeci inače živi u Kostreni, a najviše ga oduševljavaju motivi prirode.
– Najviše volim snimati prirodu, krajobraze koji se uvelike razlikuju od ‘normalnih’ fotografija, a obožavam i noćnu fotografiju, objašnjava Marin i dodaje kako upravo zbog noćne fotografije postiže mističnost i neke fotografije na taj način mogu čak i izgledati izvanzemaljski.

Izdvojeni članak

Od rođendana pa do rođendana: Svaki dan jedna fotografija i tako cijelu godinu

Iznenadio se kad je saznao za veliki uspjeh u National Geographicu 

U zadnjih godinu dana, Marinove radove počeli su prepoznavati i drugi. Tako svoja djela dodaje na stranicu devianART, koja je inače specijalizirana za umjetničke fotografije, gdje je jako uspješan s preko 110 tisuća pregleda. Upravo ga je velika posjećenost ove stranice motivirala da svoje radove pošalje na natječaj ‘World Photography Awards’ koji bira najbolju fotografiju vanjskog prostora u kategoriji za mlade do 20 godina.  

Bilo je prijavljeno više od 120 tisuća fotografija iz 170 zemalja, a u svojoj je kategoriji Marinova fotka izabrana je u 10 najboljih. Taj odlični rezultat doveo je do izložene fotografije u Somerset Houseu u Londonu, gdje je do 12. svibnja bila izložena njegova fotografija ‘Extraterrestrial’.

– Bio sam jako iznenađen jer sam već i zaboravio da sam se prijavio. Puna četiri mjeseca nakon moje prijave sam dobio mail u kojem me upozoravaju da nikome ne spominjem da mi je fotografija ušla u uski krug najboljih u mojoj kategoriji, prisjeća se ovaj obećavajući fotograf. 

Još jedan fenomenalan uspjeh Marinu se dogodio nedugo nakon spomenute izložbe u Londonu. 

– Natjecao sam se za najbolju sliku travnja National Geographica i to u konkurenciji s još četiri tisuće prijavljenih fotografija. Moja fotografija bila je jako uspješna i proglašena je za jednu od 12 najboljih, ponosno je istaknuo sugovornik.
Za izbor među najboljima ovog prestižnog časopisa Marin je također bio vrlo iznenađen. Nakon što se prijavio, nisu mu stizale nikakve obavijesti, a rezultate je saznao tako da je posjetio web stranicu i vidio svoj veliki uspjeh.

Izdvojeni članak

U jurnjavi za kadrom: Mladi fotografi otkrivaju kako stvoriti umjetničku fotografiju pod vremenskim pritiskom

Poručio svima: ‘Ne odustajte od onog što volite’ 

Iako se trenutno priprema za državnu maturu koja mu je prioritet, Marinu je fotografija i dalje samo hobi, a voli sve vezano uz tehnologiju.
– Ako bih se odlučio baviti fotografijom profesionalno, mislim da jedini način za bolju zaradu odlazak ili djelovanje u inozemstvu, priča nam ovaj maturant i dodaje kako mu je unatoč tome, sad primarni cilj upisati faks u Hrvatskoj i to računarstvo u Rijeci ili studij snimanja ili montažerstva u Zagrebu. 

Svim mladim ljudima koji se vole baviti fotografijom ili bilo kojim drugim hobijem Marin je savjetovao kako moraju biti uporni i nikad ne odustajati od onog što vole, makar to nekad i ne izgledalo tako savršeno.