Pretraga

Međimurske škole dobit će sunčane elektrane i dizalice topline: Cilj je veća energetska neovisnost

A- A+

Potpisani su ugovori za projekte obnovljivih izvora energije u međimurskim osnovnim školama Orehovica i Štrigova te područnim školama Zebanec, Peklenica i Prekopa. Tako će škole dobiti sunčane elektrane i dizalice topline, a ugovore su potpisali ravnatelji škola sa županom Matijom Posavcem.

Foto: Međimurska županija

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je ugovore za izradu dokumentacije za projekte obnovljivih izvora energije u osnovnim školama Orehovica i Štrigova, područnim školama Zebanec, Peklenica i Prekopa te Domu zdravlja Čakovec vrijedne 5 i pol milijuna kuna. Kako su naglasili iz Županije, ovim potezom nastavlja se ulaganje u energetsku učinkovitost u Međimurskoj županiji.

– Osim što osiguravamo uštede u potrošnji energije proizvedene iz fosilnih goriva, osiguravamo i energetsku neovisnost o vanjskim sustavima kao i cijenama energenata koje neprekidno rastu, a na što ne možemo utjecati, objasnio je Alen Višnjić, direktor Međimurske energetske agencije MENEA.

‘Ulaganjem u obnovljive izvore energije zakoračili smo u segment energetske neovisnosti’

Tako će se prema postojećem stanju objekata i režimu njihova korištenja kombinirati sustavi grijanja i hlađenja s dizalicama topline i sunčanih, odnosno fotonaponskih elektrana na krovovima objekata. U većini slučajeva se postojeći sustavi grijanja zadržavaju za pokrivanje vršnih opterećena, tj. za nekoliko najhladnijih dana u godini, dok se sve ostale potrebe objekata zadovoljavaju novim sustavima koji gotovo samodostatni, odnosno dizalice topline koje za pogon koriste električnu energiju napajat će se iz fotonaponskih elektrana.

– Ulaganjem u obnovljive izvore energije zakoračili smo u segment energetske neovisnosti jer želimo smanjiti trošak energenata s obzirom na izazove tržišta. Zato je važno da smo iskoristili poziv, a što veća energetska neovisnost cilj je koji smo zacrtali u županijskoj strategiji, rekao je župan Posavec.

Potpisan i sporazum za obnovu rukometnog igrališta u Murskom Središću

Ugovore su danas potpisali ravnateljica Osnovne škole Selnica Anica Rašperger, ravnatelj Osnovne škole Elvis Šarić, načelnik Općine Štrigova i ravnatelj Osnovne škole Štrigova Stanislav Rebernik te ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić. Uz to, potpisan je i Sporazum o zajedničkom financiranju rekonstrukcije rukometnog igrališta kod Osnovne škole Mursko Središće s gradonačelnikom Grada Mursko Središće Draženom Srpakom.

– Međimurska županija kao Europska regija sporta 2022. potiče izgradnju kvalitetne sportske infrastrukture pa se nakon nove atletske staze u Belici, kreće u obnovu rukometnog igrališta u Murskom Središću. Zajedničkom investicijom Grada i Županije vrijednom 109.375 kuna temeljito će se obnoviti sportski tereni na radost učenika, ali i brojnih sportskih udruga i građana koji ih koriste, poručili su iz Županije.