Pretraga

Mihalinec poslao poruku svim štrajkašima i objasnio što će se dalje događati: ‘Ova bitka trajat će dugo’

A- A+

Štrajk u osnovnim i srednjim školama nastavlja se i ovoga tjedna. Prema najavama od prošlog tjedna očekuje se da bi Vlada danas sindikatima trebala dati pismenu ponudu koju će potom sindikati ispitati među štrajkašima i tek potom prihvatiti ili ne. Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama uputio je poruku svim štrajkašima preko stranice sindikata u kojoj se zahvalio na dosadašnjoj borbi i objasnio što će se događati dalje vezano za ponudu Vlade.

Na ovoj poveznici pogledajte u kojim se županijama štrajka u utorak i srijedu, 12. i 13. studenog.

Foto: srednja.hr

Danas štrajkaju škole u Splitsko-dalmatinskoj i Požeško-slavonskoj županiji, a prema najavama od prošlog tjedna, tijekom dana se očekuje ponuda Vlade za štrajkaše koji traže povećanje koeficijenta od prosječno 6,11 posto.

Izdvojeni članak

Štrajk u školama traje već mjesec dana: Pogledajte što nas očekuje sljedećeg tjedna

Pregovore s Vladom započeli su jutros u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava sindikati javnih službi, međutim, tom sastanku nisu prisustvovali iz Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zapsolenih u srednjim školama jer je tema tog sastanka bila podizanje osnovice plaća.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama putem web stranice uputio je priopćenje svim štrajkašima u kojem ističe da ovih dana očekuju rasplet situacije s Vladom, ali i da će borba dugo trajati.

Njegovu poruku prenosimo u cijelosti:

Poštovane kolegice i kolege,

prije mjesec dana, 10. listopada 2019. godine pokrenuli smo štrajk za dostojanstvo, za nadoknadu zaostajanja naših plaća za plaćama u javnim službama kroz povećanje koeficijenta složenosti poslova u osnovnom i srednjoškolskom sustavu.

Osmislili smo oblik štrajka kojim vršimo svakodnevni pritisak na Vladu Republike Hrvatske, a istovremeno ne trošimo toliko vaše energije i što je jednako važno ne stvaramo velike zaostatke u realizaciji naših i učeničkih obaveza. Upravo iz tog razloga štrajk ne jenjava, već je pritisak podjednako snažan svakog dana štrajka. Pritisak pojačavamo prosvjedima i ostalim aktivnostima ispred Vlade Republike Hrvatske.

U našim zahtjevima uspjeli smo ujediniti sve zaposlene bez obzira jesu li članovi našeg sindikata ili nekog drugog ili uopće nisu članovi sindikata i bez obzira na kojem su radnom mjestu. Vaš odaziv u štrajku snažna je potpora vodstvu sindikata da ustraju u našim zahtjevima sve do postizanja cilja. Vaš odaziv na prosvjedima jednako je snažna poruka Vladi Republike Hrvatske kako ne namjeravamo odustati bez zadovoljavajućeg sporazuma. Ni ignoriranje od strane Vlade Republike Hrvatske, niti stalno plasirane neistina i pokušaji manipulacija nisu vas pokolebali i na tome svima čestitam i zahvaljujem.

Ovih dana očekujemo pokušaj raspleta ove konfliktne situacije. Od Vlade Republike Hrvatske tražimo prijedlog rješenja i stvarne pregovore. Konačni prijedlog Vlade Republike Hrvatske dati ćemo vama na ocjenu. Pravo na izjašnjavanje imati će svi koji su sudjelovali u štrajku. Za prihvaćanje ili odbijanje ponude Vlade trebat će natpolovična većina svih koji će pristupiti izjašnjavanju. Ukoliko ne prihvatite prijedlog Vlade to će biti znak da nastavljamo jednakom snagom dalje. Ukoliko prihvatite prijedlog Vlade tada će čelnici oba Sindikata sklopiti s Vladom Sporazum. Bez obzira kakva će biti vaša odluka ona će obavezati čelnike sindikata, jednako kao i vas.

Ova bitka trajat će dugo. Treba nam jedinstvo, jer ono će nam dati snage da ustrajemo.
Primam vaše poruke da ne odustanem.
Jamčim da imam snage i energije voditi ovu borbu zajedno s vama do kraja.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske:
Branimir Mihalinec, prof.