Pretraga

Sindikalist Mihalinec o mogućem rezanju plaća u prosvjeti: ‘Zašto nama i zašto baš sada?’

A- A+

Branimir Mihalinec, čelnik Nezavinsog sindikata zaposlenih u srednjim šklama, gostovao je sinoć u RTL Danas. Komentirao je održavanje državne mature, ali i rezanje plaća u prosvjeti. Zapitao se zašto bi se plaće rezale baš njima i zašto baš sada.

Foto: srednja.hr

Vezano za državnu maturu Mihalinec je rekao da se slaže da treba razmišljati pozitivno jer se matura svakako mora održati, a bilo bi dobro da se održi u lipnju.

Izdvojeni članak

Obrazovni štrajk obilježio je 2019. godinu, donosimo pregled naših 230 tekstova

– Sve ovisi o tome hoće li se moći stvoriti uvjete koji neće ugroziti zdravlje učenika. Ukoliko se ona održi, za sve učenike trebalo bi osigurati zaštitnu opremu, maske i rukavice, dovoljno dezinficijensa. Smatram da se matura treba cijela održati jer ona ima dvije funkcije – jedna je da je završni ispit za gimnazije, a druga da je uvjet za upise na fakultete. I za učenike strukovnih škola je ona uvjet za upis na fakultete. Kada se ne bi održala, ugrozili bi mogućnost dobrog i kvalitetnog nastavka obrazovanja. Naime, prijemni ispiti su puno kritičniji, puno opasniji i izazivaju ogromne troškove jer bi učenici morali putovati te bi im se onemogućilo da se istovremeno mogu natjecati za upis na više fakulteta, rekao je Mihalinec u RTL Danas.

Komentirao je najave o rezanju plaća u javnom sektoru, to jest prosvjeti.

– Mi očekujemo poziv za pregovore, razgovore. Očekujemo da nam Vlada predoči sve argumente zašto plaće treba smanjivati, zašto toliko, koji bi bili učinci, zašto se to čini baš sada, i zašto bi rezali nama. Zašto solidarni trebaju biti samo zaposleni u javnim državnim službama, a ne svi koji rade, koji u vrijeme ove krize zarađuju puno bolje nego prije. Puno toga je otvoreno, ali neka to bude predmet razgovora u Vladi, komentirao je Mihalinec.