Pretraga

Ministar obrane najavio vojni rok, spominje tri mjeseca i 17.000 mladih koji će ga proći u generaciji

A- A+

Ministar obrane Ivan Anušić kazao je da je vojni rok u pripremi i da postoje tri prijedloga koji će biti dani premijeru. Smatra da je tri mjeseca vojne obuke dovoljno za usvajanje potrebnih vojnih vještina. Anušić je naveo i da se radi o 17.000 mladih koji po generaciji trebaju ući u proces vojne obuke.

ivan anušić

Ivan Anušić, ministar obrane | foto: Vlada RH, YouTube MORH

Ministar obrane Ivan Anušić najavio je vojni rok. U jučerašnjoj emisiji RTL Danas kazao je da je vojni rok u pripremi i da su na stolu tri prijedloga koja će se izložiti premijeru. Već sljedeći tjedan, najavio je Anušić za RTL, prijedlozi koje Oružane snage pripremaju 15-ak dana bit će gotovi.

– Mislim da je tri mjeseca vojnog roka sasvim dovoljno da se usvoje vojne vještine i druge vještine koje čovjek mora naučiti i zbog čega dolazi na odsluženje vojnog roka. Bit će tri modela. Stvar je u tome imate li operativno i infrastrukturno mogućnosti provesti tri mjeseca obuke, šest mjeseci ili mjesec dana. To je vrlo bitno jer kad govorimo o tri mjeseca govorimo o 17 tisuća mladih ljudi koji trebaju po generaciji ući u proces vojne obuke, naveo je ministar za RTL.

Izdvojeni članak
vojnici u uniformama

Vojna obuka u školama? ‘Likovi iz srednje ne znaju razliku između č i ć, a oni bi im dali pušku’

Podsjetimo, temu vojnog roka početkom siječnja pokrenuo je Domovinski pokret. Njihov saborski zastupnik Mario Radić zatražio je predmet kratke vojne obuke u srednjim školama, a naglasio je i da bi se trebalo početi razmišljati o povratku vojnog roka. Nedugo nakon toga MORH je potvrdio da se radi na kratkoj vojnoj obuci.

U anketi na našem portalu o ovoj temi sudjelovale su 2.122 osobe. Najviše odgovora, njih 975 što je 45,95 posto, bilo je protiv uvođenja vojne obuke u škole jer u Hrvatskoj postoji dobrovoljni vojni rok. Što građani u Zagrebu misle o povratku vojnog roka, možete poslušati u videozapisu ispod.