Pretraga

Ministar se raspištoljio: Uvodi se i zdravstveni odgoj

A- A+

Ministar Jovanović još od stupanja na dužnost najavljuje uvođenje zdravstvenog odgoja u škole, a kako stvari stoje od jeseni bi tu ideju trebao provesti u djelo. Zdravstveni odgoj postaje sastavni dio osnovnoškolskih i srednjoškolskih programa. Najvjerojatnije ipak neće biti zaseban predmet već će se provoditi u sklopu sata razredne zajednice, a predavat će ga stručna osoba koju imenuje Ministarstvo.

libela.org

Zdravstveni odgoj u sklopu sata razredne zajednice

Program će sadržavati četiri dijela: zdraviji način života, spolna i rodna ravnopravnost, spolno odgovorno ponašanje te prevencija ovisnosti i nasilničkog ponašanja. Kako prenosi Jutarnji list, za svaki razred osnovne i srednje škole teme će biti jasno definirane, a u narednih nekoliko mjeseci će biti poznata i literatura.

Nakon desetak godina propalih pokušaja i više potrošenih milijuna Hrvatska napokon dobija zdravstveni odgoj i to temeljen na znanosti, a ne na uvjerenjima.

Promjena u trogodišnjim srednjim školama

Pitanje je samo kako će konzervativne, ali i one liberalnije struje reagirati na pristup seksualnom odgoju u školama s obzirom na činjenicu da se posljednjih godina oko tog pitanja najviše lome koplja.

Ako je vjerovati stručnjacima koji su sudjelovali u razvijanju ovoga programa novinu bi najviše trebali na svojoj koži osjetiti učenici u većini trogodišnjih srednjih škola. Prema sadašnjem stanju oni su bili zakinuti činjenicom da nisu imali biologiju koja se ponajviše bavila ovom problematikom.