Pretraga

Ministarstvo objavilo broj upisnih mjesta u srednjim školama, poznato i kada kreću prijave

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je u javno savjetovanje odluku o upisu učenika u srednje škole u školskoj godini 2021./22. Prema nacrtu odluke, ukupno je planirano 46.823 upisnih u 2.187 razrednih odjela. Osim upisnih kvota, odluka sadrži i prijedloge važnih datuma na upisima 2021./22. Prijave obrazovnih programa u ljetnom roku, ako se odluka usvoji u ovom obliku, počet će 25. lipnja.

Otvoreno je javno savjetovanje oko Odluke u upisu učenika u srednje škole u 2021./22. Riječ je o dokumentu kojim se utvrđuje se postupak i način upisa učenika, broj upisnih mjesta u razrednim odjelima prvih razreda srednjih škola, rokovi za prijavu i upis i slično. Javnom savjetovanju možete pristupiti ovdje.

Mjesta je za 46.823 učenika

Kako stoji u odluci, u I. razred srednjih škola Republike Hrvatske u programe redovitog obrazovanja u školskoj godini 2021./2022. planira se broj upisnih mjesta za ukupno 46.823 učenika u 2.187 razrednih odjela. U srednjim školama kojima je osnivač RH ili jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave mjesta je za 44.411 učenika u 2.065 razrednih odjela.

U gimnazijske programe upisivalo bi se 10.584 učenika (23,83 %), u četverogodišnje programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije 18.489 učenika (41,63 %), a u trogodišnje programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije 6.588 učenika (14,83%). U programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine upisuje se 5.226 učenika (11,77 %), u programe koji obrazuju medicinske sestre/tehničare upisuje se 1.077 učenika (2,43 %). Preostali broj mjesta raspoređen je na programe za stjecanje niže stručne spreme, prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju te programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola.

Prema nacrtu odluke Ministarstva, u prve razrede programa srednjih škola čiji su osnivači vjerske zajednice s pravom javnosti planira se mogućnost upisa za 869 učenika u 37 razrednih odjela. Uz to, programe redovitog obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači pravne ili fizičke osobe planira se mogućnost upisa za 1.543 učenika u 85 razrednih odjela.

Važni datumi za upise u 2021./2022.

Kada je riječ o važnim datuma upisa u srednje škole u ljetnom roku, u nacrtu odluke piše kako je početak prijava učenika u elektronički sustav upisa u srednje škole (NISpuSŠ) 24. svibnja 2021., dok bi početak prijava srednjoškolskih programa bio 25. lipnja. Prijave programa koji provode prijemne ispite završavaju 28. lipnja, 6. srpnja s lista će se brisati kandidati koji nisu zadovoljili preduvjete, a prijave završavaju dan kasnije, 7. srpnja.

Konačne ljestvice upisa bile bi objavljene 10. srpnja, dok će od 12. do 14. srpnja (datum ovisi u školi) trajati dostava upisnica i ostale dokumentacije u škole, čime učenici završavaju proceduru upisa u srednje. Dokomentacija će se, isto kao i lani, u škole moći dostaviti elektroničkim putem i osobno.

Prema nacrtu odluke Ministarstva, prijave programa na jesenskom upisnom roku trebale bi započeti 21. kolovoza, a završavaju već 26. kolovoza. Konačne ljestvice poretka u jesenskom bit će objavljene 28. kolovoza, a učenici upisnice dostavljaju 30. i 31. kolovoza.

Javno savjetovanje oko ove odluke otovreno je do 22. svibnja, a valja naglasiti kako prijašnjih godina u nacrtu odluke nije dolazilo do bitnih promjena nakon savjetovanja.


Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.