Pretraga

Ministarstvo objavilo kolika će u 2023. biti maksimalna cijena smještaja u domovima za učenike

A- A+

Uoči svake kalendarske godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja donosi novu odluku kojom se određuje cijena smještaja i prehrane u učeničkim domovima, pa je tako donesena i ona za 2023. Unatoč velikim poskupljenjima, u ovom slučaju nije došlo do povećanja pa će tako maksimalna cijena učeničkih domova ostati 1.260 kuna, od čega najviše polovicu plaćaju roditelji.

učenički dom

Foto: Nguyen Dang Hoang Nhu, Unsplash

Ukupna cijena smještaja i prehrane za redovite učenike srednjih škola u učeničkom domu u 2023. godini iznosi najviše do 1.260 kuna mjesečno, stoji do u odluci koju je potpisao ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs. Odluka je to koju Ministarstvo donosi početkom svake kalendarske godine, a unatoč poskupljenjima na svakom koraku, cijena učeničkih domova ostala je ista kao i proteklih godina.

Kao i prethodnih godina, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave osiguravaju sredstva za sufinanciranje potpore smještaja i prehrane učenika u učeničkim domovima u iznosu od 630,00 kn mjesečno po učeniku. Razliku do ukupne cijene smještaja i prehrane, a najviše do 630,00 kn mjesečno, osiguravaju roditelji/skrbnici učenika korisnika ili centri za socijalnu skrb.

Izdvojeni članak
učenički dom

Uskoro kreću prijave za učeničke domove, neki učenici više ne ostvaruju izravan upis

– Potpora za sufinanciranje smještaja i prehrane osigurana je za redovite učenike koji su hrvatski državljani i imaju stalno prebivalište u Republici Hrvatskoj te djecu državljana država članica Europske unije na temelju članka 45. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Učenici koji su hrvatski državljani bez stalnog prebivališta u Republici Hrvatskoj i stranci koji su  državljani trećih zemalja plaćaju ekonomsku cijenu smještaja i prehrane u učeničkom domu, osim ako to nije drukčije uređeno međudržavnim ugovorom, stoji u odluci Ministarstva.

Podsjetimo, ovoga ljeta došlo je do manjih izmjena pravila upisa u učeničke domove, o čemu više možete čitati na poveznici.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab