Pretraga

Ministarstvo se oglasilo o skandalu u XVI. gimnaziji: Stali u obranu ravnateljice protiv svojeg Povjerenstva

Ministarstvo znanosti i obrazovanja kaže da je ravnateljica XVI. gimnazije ispravno postupila kada je jednom učeniku, navodno na ‘usmeni zahtjev’ prosvjetne inspekcije, pobrisala dvije jedinice i dala veću zaključnu ocjenu. Ipak, onda ističu da će mijenjati propise kako se takve situacije više ne bi ponovile.

radovan fuchs, XVI. gimnazija

Foto: srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja konačno se oglasilo o skandalu u XVI. gimnaziji gdje je ravnateljica, navodno na ‘usmeni zahtjev’ prosvjetnih inspektora, jednom učeniku pobrisala dvije jedinice i zaključila višu ocjenu iz fizike. Sve to unatoč žestokom protivljenju predmetne nastavnice.

Izdvojeni članak
xvi gimnazija

Detalji skandala u XVI. gimnaziji: Ravnateljica brisala jedinice na ‘usmeni zahtjev’ pa učeniku digla ocjenu

Ministarstvo pravda ravnateljicu

Kako su cijelu priču, zapravo, obilježila dva međusobno proturječna stručno-pedagoška nadzora, jedan koji je za AZOO obavila viša savjetnica za fiziku Ivana Katavić, a drugi nastavnice Spomenka Hardi, Mirela Macelaru i Patricija Nikolaus po uputi Ministarstva, pitali smo ih što će biti sada.

– Temeljem tog mišljenja, ali i ostale dostupne dokumentacije, utvrđeno je da je postupanje Škole bilo temeljeno na Nalazu o provedenom stručno-pedagoškom nadzoru koji je dostavljen, između ostalog, i ravnateljici Škole koja je postupila s ciljem uklanjanja nepravilnosti ne čekajući rješenje prosvjetne inspekcije koje bi nužno zahtijevalo isto postupanje, navode iz resornog Ministarstva.

Ravnateljica je, dalje navode, kao stručni voditelj ustanove ‘ubrzala otklanjanje nepravilnosti i rješavanje statusa učenika do kraja školske godine i o svemu izvijestila prosvjetnu inspekciju’. Iz MZO-a nam napominju da će postupati jedino ukoliko se utvrde neke nove okolnosti, i to na način da će opet pregledati dokumentaciju pa odlučiti ima li smisla slati prosvjetne inspektore u školu ili opet uključiti neku drugu nadležnu instituciju.


U NOVOM ZAKONU ĆE SVE REGULIRATI

Iz Ministarstva napominju da će u novom Zakonu o odgoju i obrazovanju biti jasnije definirane procedura, rokovi i ovlasti za mijenjanje zaključnih ocjena da se ovakve i slične dvojbene situacije ne bi događale.


Imenovali povjerenstvo pa ignorirali njihovo mišljenje

Ovakav odgovor Ministarstva je poprilično iznenađujuć iz nekoliko razloga. Prvo, drugostupanjsko povjerenstvo koje je upravo Ministarstvo i imenovalo, u nalazu od 6. lipnja ističe da se dvije jedinice nisu trebale brisati; odnosno ako jesu uz obrazloženje koje je dano, da su se onda trebale pobrisati sve ocjene tog učenika, a ne selektivno samo negativne. Štoviše, budući da inspekcija nije službeno postupala na prijedlog AZOO-a, da nije proveden nadzor niti izdana odluka o poništenju ocjena, tri profesorice – Hardi, Macelaru i Nikolaus – utvrdile su da se ‘niti ocjene niti svjedodžba nisu smjele poništiti bez inspekcijskog nadzora i pisanog rješenja’. Prema odgovoru koji smo dobili, Ministarstvo ignorira mišljenje povjerenstva koje je samo sastavilo.

Izdvojeni članak

Nakon skandala na maturi, ipak je sama dala ostavku: Ivana Katavić više nije ravnateljica NCVVO-a

Drugo, iz Ministarstva navode da je ravnateljica XVI. gimnazije Nina Karković postupila u skladu s nalazom AZOO-a, a onda napominju da će novi Zakon o odgoju i obrazovanju spriječiti da se dogode ovakve situacije. Sasvim logično se nameće pitanje – zašto bi se novim propisima pokušavale spriječiti situacije, ako je sve obavljeno kako treba?

Treće, Ministarstvo se nije nijednom riječju osvrnulo na činjenicu da je ravnateljica Karković osim poništenja ocjena i povisila zaključnu ocjenu s dobar (3) na vrlo dobar (4). Kao što znamo, Pravilnik o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi, konkretno članak 11. propisuje da je nastavnik slobodan učeniku, neovisno o aritmetičkoj sredini upisanih ocjena, zaključiti nižu ili višu ocjenu, ovisno o zapažanjima o napretku. Aritmetička sredina, dakle, ne diktira koja će ocjena biti zaključena. To je korak dalje koji je poduzela ravnateljica škole, za koji nije, ni u kom scenariju bilo potrebe. No, naglasimo da je upravo zaključna ocjena ono što je u pismu, poslanom nekoliko mjeseci ranije, problematizirao utjecajni otac učenika.


KATAVIĆ VIŠE NE RADI U AZOO-u

Napomenimo i da viša savjetnica Ivana Katavić, koja je za AZOO sastavila sporni prvostupanjski nalaz kojim je predložila selektivno poništavane dviju jedinica, više nije zaposlenica te agencije. Od 1. rujna ona tamo više ne radi, a zasad nije poznato gdje je i zašto otišla. Podsjetimo, Katavić je široj javnosti poznata kao bivša šefica NCVVO-a, centra koji provodi državnu maturu. S čela je te institucije otišla nakon skandala s nepropisnim dodjeljivanjem bodova maturantima.