Pretraga

Ministrica Divjak poslala poruku učenicima i roditeljima uoči sutrašnjeg štrajka

A- A+

U osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske sutra se održava štrajk nastavnika. Rezultat je to propalih pregovora između Vlade, Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kojim su tražili povećanje koeficijenata složenosti poslova u odgoju i obrazovanju za prosječno 6,11%. Štrajk je za četvrtak najavljen u svim školama, u petak i naredne dane štrajkat će se cirkularno po županijama. I dok su sindikati pozvali roditelje da djecu ne šalju u škole i tako podrže štrajk, ministrica Blaženka Divjak pozvala je učenike i roditelje da prate sve informacije vezane uz njega te da budu u kontaktu sa svojim školama.

*Uživo na srednja.hr: Pratite štrajk nastavnika diljem Hrvatske

Screenshot: Facebook

Kako je i najavljeno, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak održale je ovog popodneva konferenciju za medije na kojoj je govorila o početku štrajka nastavnika i ostalih zaposlenika u osnovnim i srednjim školama.

‘Molim roditelje i učenike za strpljenje i da prate informacije’

Izdvojeni članak
prazna učionica u školi

Predsjednica Sindikata učitelja odgovorila nam na pitanje morate li sutra ići u školu

– Na prvom mjestu je sigurnost djece, prava i interesi učenika i u tom smislu sve drugo, pa i postupanje ravnatelja koji su nadležni u školama, treba uskladiti. Druga poruka, a vezana uz prvu je dostupnost informacija roditeljima i učenicima. Molim i roditelje i učenike za strpljenje i razumijevanje, da prate informacije i da budu u kontaktu sa školama. Ravnatelji su dobili upute kako postupati, najvažnije je da su vrata škole otvorena i da u uvjetima štrajka također treba osigurati odgojno – obrazovni rad ili neki drugi rad za djecu koja su u školi i tu je jasno da sigurnost i prava učenika trebaju biti u prvom planu. Naravno da tamo gdje su nastavnici i učitelji u štrajku ne može biti nastave, ali se o sigurnosti učenika treba voditi brige i to je važno.

Dodaje, ravnatelji sami moraju na web stranicama objaviti detaljnije upute za svoju školu, kao i kontakt na koji se učenici i roditelji mogu javiti s pitanjima.

Divjak: ‘Treba razgovarati i dok štrajk traje’

Izdvojeni članak

Propali pregovori Vlade i sindikata: Osnovne i srednje škole od sutra u štrajku!

Upitana kako će se postaviti u pregovorima između Vlade čiji je član i nastavničkih sindikata, Divjak odgovara:

– Mislim da je Vlada prihvatila obrazovanje kao prioritet, sada slijedi proces dokazivanja da je to stvarno tako u ovoj posljednjoj fazi koja je jednako važna. Ono što sada treba uzeti u obzir jest da je status nastavnika dio reforme, to nije nešto sa strane što se događa ili ne događa, to je dio reforme. Na taj status utječe više faktora, jedno je sigurno materijalni status, koji se odnosi na ova pitanja koeficijenata složenosti poslova, a drugo je prepoznavanje onih najboljih koji sustav vuku naprijed, kazala je Divjak pritom istaknuvši kako je ove godine iznosom od 10.000 kuna bruto prvi puta nagrađeno 510 najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika.

Napominje, Vlada mora zauzeti konačan stav u pregovorima oko plaća.

– Jasno je da ne možemo biti zadovoljni procesom mirenja koji završava štrajkom i tu ste vi u pravu da to nije situacija s kojom ću se ja zadovoljiti na način da kažem kako je to sada finalna stvar jer nije, a da sada i kada je štrajk treba razgovarati to je sigurno istina i to je moja zadaća, da se borim i za reformu kao takvu i kao dio reforme, za status nastavnika, kazala je Divjak.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dostavilo je obavijest osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima o štrajku. Uputsva MZO-a možete vidjeti u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [249.59 KB]

Više o štrajku nastavnika čitajte na sljedećim poveznicama:

Pročitajte odlično pismo profesorice u kojem objašnjava zašto kreće u štrajk

Predsjednica Sindikata učitelja odgovorila nam na pitanje morate li sutra ići u školu

Propali pregovori Vlade i sindikata: Osnovne i srednje škole od sutra u štrajku!

Predsjednica Sindikata učitelja otkrila nam je koliko je izgledno da će profesori u štrajk

 Srušene stranice brojnih škola zbog velike navale učenika i roditelja oko štrajka