Srušene stranice brojnih škola zbog velike navale učenika i roditelja oko štrajka

Nekoliko čitatelja portala požalilo nam se da ne mogu pristupiti stranicama svojih škola. Iz CARNeta su obavijestili kako je riječ o iznimno velikom opterećenju sustava. Naime, brojni učenici i roditelji traže informacije o sutrašnjem štrajku, a čini se da je upravo previše interesa dovelo i do pada brojnih školskih stranica diljem Hrvatske.

*Uživo na srednja.hr: Pratite štrajk nastavnika diljem Hrvatske

pad stranice
pad stranice

– Zbog iznimno velikog opterećenja sustava, dio korisnika ima poteškoća s pristupanjem mrežnim stranicama škola. Radimo na njihovom otklanjanju kako bismo svim korisnicima u najkraćem roku omogućili pristup, priopćili su iz CARNet-a.

Podsjetimo, ministrica Divjak je na današnjoj presici istaknula kako su ravnatelji dužni sami na web stranici objaviti detaljnije upute za svoju školu, kao i kontakt na koji se učenici i roditelji mogu javiti s pitanjima.

 

Više o štrajku nastavnika čitajte na sljedećim poveznicama:

Pročitajte odlično pismo profesorice u kojem objašnjava zašto kreće u štrajk

Ministrica Divjak poslala poruku učenicima i roditeljima uoči sutrašnjeg štrajka

Predsjednica Sindikata učitelja odgovorila nam na pitanje morate li sutra ići u školu

Propali pregovori Vlade i sindikata: Osnovne i srednje škole od sutra u štrajku!

Predsjednica Sindikata učitelja otkrila nam je koliko je izgledno da će profesori u štrajk

3 komentara

  1. Kao, daleko veći sustavi (npr. za kupnju ulaznica) se nikada nisu srušili zbog velike navale? Shvaćaš li ti uopće u čemu je problem? Svaki sustav je dimenzioniran za neki broj korisnika, pa tako i ovaj. Učenika ima valjda oko 500,000, pa kada svi roditelji nagrnu u isto vrijeme normalno da server ne može izdržati. Da, može se staviti jači server. Ali, to je samo pola priče, jer je i softver itekako bitan. Ako nije predviđen za veću količinu korisnika (drugim riječima, ne da se skalirati), uzalud veći server i uzalud brža veza.
    Dakle, nije to tako jednostavno za riješiti. Treba izgraditi potpuno novi sustav, a onda već čujem škole kako se žale, “ali mi smo naučili na stari sustav, vratite ga!”.

Odgovori