Pretraga

Propali pregovori Vlade i sindikata: Osnovne i srednje škole od sutra u štrajku!

A- A+

Nastavnici će u štrajk. Potvrdila je to, nakon što se nisu uspjeli izmiriti s Vladom, i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. U četvrtak počinje štrajk kojim nastavnici žele veće plaće, o čemu Vlada, kako su rekli sindikalisti, nije željela pregovarati.

Ilustracija: Freimages.com

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, objavila je kako nastavnici u četvrtak kreću u štrajk.

Izdvojeni članak
prazna učionica u školi

Predsjednica Sindikata učitelja odgovorila nam na pitanje morate li sutra ići u školu

– Vlada je u cijelosti odbila sve naše zahtjeve. Sutra je cijela Hrvatska u štrajku – rekla je Šprem nakon sastanka s Vladom koji je trajao čak četiri sata.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama opisao je kako će izgledati štrajk, javlja N1.

– Vlada nam je ponudila kroz dodatke povećanje dodatka od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno – otkrio je Mihalinec.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja pozvala je roditelje na razumijevanje.

– Ovo nije borba protiv učenika, ovaj štrajk nije borba protiv roditelja, nego za bolje obrazovanje, za našu budućnosti i budućnost naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Republici Hrvatskoj –

Više detalja o štrajku donosimo uskoro.

Nadopuna teksta, 12:25 sati

Izdvojeni članak

Ministrica Divjak poslala poruku učenicima i roditeljima uoči sutrašnjeg štrajka

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nakon sastanka je izjavio kako koeficijenti nisu predmet pregovaranja pa Vlada zato nije mogla niti prihvatiti zahtjev sindikata.

– Ponudili su alternativni pristup koji bi poboljšao status učitelja i profesora, ali sindikatima to nije bilo dovoljno – rekao je Aladrović, prenosi N1.

na pitanje brine li ga što će škole od sutra biti u štrajku, Aladrović je rekao da štrajk sam po sebi nije ugodan Vladi Republike Hrvatske, ali da se mora voditi računa o fiskalnim i financijskim mogućnostima koje se moraju poštivati.

– Mi smo za ovu godinu izdvojili preko 500 milijuna kuna za plaće učitelja, a ovim pregovorima još dodatnih 320 milijuna – rekao je ministar.

Dodao je da će se tek vidjeti što će se događati u narednom periodu, ako sindikati ne popuste i ustraju u svojim zahtjevima.

Ipak, ostaje mogućnost za dodatne razgovore.

– Mi već u petak razgovaramo o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru i tad će biti prilike za daljnje razgovore – rekao je Alardović, prenosi N1.

Nije se želio govoriti o sastancima koje su sindikati vodili s ministricom Divjak. Samo je rekao da se ministrica, baš kao i svi drugi, bori za svoj resor.

Divjak: Ljuta sam!

Svoj stav o štrajku ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dat će na konferenciji za novinare, koja je sazvana u 14 sati. Podsjećamo, ministrica je već podržala sindikate u svojim zahtjevima.

– Ljuta sam! – rekla je kratko Blaženka Divjak nakon izlaska iz zgrade Vlade.

Nove informacije, 12:45 sati

Gimnazija Pula objavila je kako učenici mogu doći u školu, ali ne moraju. Oni koji ne dođu, neće dobiti neopravdani sat, obavijestili su svoje učenike.

Prva Gimnazija Varaždin, zbog štrajka, odgodila je sve aktivnosti u četvrtak i petak.

Dopuna tekstu, 9. listopada u 13:55

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja pozvala je roditelje da daju podršku ne samo nastavnicima, nego i svim ostalim radnicima škola te da djecu ne šalju na nastavu. Svaki put do sada, kaže, učenicima koji su podržali štrajk izostanci su se opravdali. Više o ovome čitajte na povezici.

Sudjelujte u anketi:

Više o štrajku nastavnika čitajte na sljedećim poveznicama:

 Pročitajte odlično pismo profesorice u kojem objašnjava zašto kreće u štrajk

Predsjednica Sindikata učitelja odgovorila nam na pitanje morate li sutra ići u školu

Propali pregovori Vlade i sindikata: Osnovne i srednje škole od sutra u štrajku!

Predsjednica Sindikata učitelja otkrila nam je koliko je izgledno da će profesori u štrajk

Ministrica Divjak poslala poruku učenicima i roditeljima uoči sutrašnjeg štrajka

Srušene stranice brojnih škola zbog velike navale učenika i roditelja oko štrajka