Pretraga

Ministrica Divjak na press konferenciji o novim kurikulumima, udžbenicima i tabletima

A- A+

Ministrica Divjak održala je jutros press konferenciju na kojoj je govorila o svemu što je Ministarstvo radilo u ovoj školskoj godini te je rekla i nešto o novim udžbenicima i tabletima za sljedeću školsku godinu. Predstavljen je i hodogram aktivnosti po pitanju reformskih razreda – novi udžbenici, novi tableti za učenike, računala za nastavnike.

Ministrica Divjak / Foto: Silvija Vuković

– Sigurno je da smo napravili dobar posao, rekla je ministrica Divjak na početku press konferencije refereirajući se i na teške situacije koje su ove godine pogodile obrazovanje.

Iduće godine novi kurikulumi za neke učenike

Što se tiče plana za sljedeću školsku godinu, rekla je da će idući tjedan biti predstavljen akcijski plan, to jest plan nastave na daljinu za sljedeću školsku godinu.

Izdvojeni članak

Europska komisija komentirala obrazovanje u Hrvatskoj: Izvješće se svidjelo ministrici Divjak

Na konferenciji je ponovila da je obrazovnom reformom doneseno 40 novih kurkikuluma u siječnju 2019., a da su neki od njih mijenjali kurikulume koji su bili stari 25 godina. Spominjala je i edukacije ravnatelja i nastavnika te ih nazvala najvećim edukacijama ikada provedenima u Hrvatskoj za ovu skupinu ljudi. Ministrica Divjak nadalje se hvalila i drugim stvarima kojima se Ministarstvo bavilo, a koje su već poznate.

Podsjetila je da se od sljedeće godine uvode novi kurikulumi za 2., 3 , 6. i 7. te djelomično 8. razrede osnovne, te 2. i 3.  razrede srednje škole. Također, ponovno je rekla da od sljedeće godine u svim školama kreće izborna informatika od prvog do četvrtog razreda.

Odobreni novi udžbenici, nabavljaju se novi tableti

Kada je riječ o udžbenicima, ministrica Divjak rekla je da su 2019. godine odobrili 275 novih udžbenika za osnovne i srednje škole, a ove godine još dodatnih 589 novih udžbenika koji slijede nove kurikulume koji se sada uvode.

Sredstva za nabavu udžbenika su osigurana u proračunu za osnovne škole, a radne bilježnice i ostali materijali u osnovnim školama neće se pokriti sredstvima iz proračuna. Ni ove školske godine, kao i do sada, neće biti osigurana sredtsva za udžbenike srednjoškolaca, osim za onu djecu koja dolaze iz obitelji korisnika zajamčene minimalne naknade. Njima će biti plaćeni i udžbenici i radne bilježnice i drugi materijali u osnovnima, odnosno udžbenici u srednjim školama.

Ministrica je govorila i o tabletima koji su u proceduri nabave za sljedeću školsku godinu. Za učenike osnovnih škola trebalo bi biti 109.885 i to za one razrede koji će sada biti reformski i koji ranije nisu dobili tablete. Nabavlja se i 26.755 prijenosnih računala za nastavnike.

Školu na trećem pohvalila je te je napomenula da završava ovaj tjedan jer se obvezno gradivo iscpljuje i nema potrebe da se i dalje održava škola na trećem.

– Svi učenici trebaju biti u školama, nema razloga da učenici budu kod kuće i mislim da su u međuvremenu i roditelji razriješili dileme koje su imali, ali svi učenici trebaju biti u školama, rekla je ministrica.