Pretraga

Mladi liječnici izlaze na ulice: Zahtijevaju reformu zdravstva i ponovno uvođenje specijalizacije

A- A+

Inicijativa mladih liječnika organizira prosvjed ispred Ministarstva zdravstva. Nezadovoljni trenutnom situacijom u zdravstvenom sustavu, postupkom specijalizacije i tromošću sustava, odlučili su se okupiti na prosvjedu 24. rujna i zahtijevati reformu zdravstvenog sustava. Razgovarali smo s Marinom Smilovićem iz Inicijative mladih liječnika i saznali što planiraju postiči prosvjedom.

smilović beroš

Foto: screenshot YouTube

Mladi liječnici, nezadovoljni načinom na koji zdravstveni sustav funkcionira okupili su se i organizirali prosvjed koji će se 24 rujna u 11.55 sati održati ispred Ministarstva zdravstva. Traže reformu zdravstvenog sustava i specijalističkog usavršavanja, a u prosvjedu ih je podržala i većina liječničkih udruga.

Kvalitetnije zdravstvo za liječnike i pacijente

Inicijativu mladih liječnika čine liječnici različitih specijalizacija iz svih krajeva Hrvatske. Povezala ih je jedna stvar: nezadovoljstvo zdravstvenim sustavom unutar kojeg rade. Kako navodi Marin Smilović, jedan od organizatora prosvjeda, cilj im je učiniti zdravstvo kvalitetnijim za liječnike i pacijente.

– Mladi liječnici se godinama susreću s gotovo istim problemima, a umjesto rješavanja problema dodaju se neka nova rješenja koja još vise unazađuju njihov status. Problem ‘mladih liječnika’ je nekad bio problem sada ‘ starih liječnika’, što govori o tome koliko se brzo organizacija i reorganizacija zdravstva u proteklih 30 godina provodi, naglašava Smilović.

Ukidanje pripravničkog staža

Kao glavne probleme s kojima se susreću liječnici iz Inicijative navode pripravnički staž i specijalističko usavršavanje. Mladi liječnici su prije 2013. godine morali odraditi pripravnički staž u trajanju od godine dana, a nakon njega polagali su stručni ispit u Ministarstvu zdravstva kako bi mogli dobiti licencu za samostalni rad. Zatim je pripravnički staž skraćen na samo šest mjeseci, a zatim i naprasno ukinut početkom 2019. godine izmjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

– Mladi kolege bez praktičnog i neposrednog rada kreću na posao – omogućen im je takozvani ‘Rad pod nadzorom’ u trajanju od šest mjeseci. Vjerojatno je ovaj potez bio potaknut činjenicom da imamo sve manji broj liječnika i da nam što prije treba radna snaga. No, odgovornost koju liječnici nose i kvaliteta usluge koju pacijenti primaju nisu razmjerni, naglašavaju iz Inicijative mladih liječnika.

Izdvojeni članak
liječnici

Vraća se pripravništvo za mlade liječnike? ‘Ministarstvo je napokon poslušalo zahtjeve i upozorenja studenata’

Naporan rad i odvojenost od obitelji

Kao drugi problem navode specijalizaciju, odnosno stručno usavršavanje u kojem se radi u zdravstvenim ustanovama pod nadzorom mentora.

– Kao liječnik opće medicine možete raditi na zamjenama u domovima zdravlja ili na Hitnoj. Za gotove sve druge domene potrebna vam je specijalizacija iz tog užeg područja. Kad doktor dobije specijalizaciju, onda potpiše nešto što kolokvijalno zovemo ‘robovlasnički ugovor’, navode iz Inicijative.

Mladi specijalizanti potpisuju ugovor s ustanovom u kojoj obavljaju supecijalizaciju, a u slučaju raskida ugovora, moraju platiti penale. Kako navode iz Inicijative, iznosi penala mogu doseći od 250.000 do više od 1.000.000 kuna. Za vrijeme specijalizacije mladi su liječnici nerijetko odvojeni od svoje obitelji te uz naporan rad moraju učiti kako bi položili specijalistički ispit.

– U slučaju da se specijalizant, primjerice, odluči odseliti iz Karlovca u Osijek jer se u međuvrmenu oženio u Osijeku, on ustanovi u Karlovcu mora vratiti prethodno spomenut iznos. Znači – iznos za koji je radio, a učio u slobodno vrijeme. Pritom nije uopće važno radi li sada u bolnici u Osijeku koja je također u javnom sustavu zdravstva Republike Hrvatske, objašnjavaju iz Inicijative.

Zahtijevaju reformu zdravstvenog sustava

Nezadovoljni navedenim problemima, mladi liječnici odlučili su se na prosvjed. Zahtijevaju, između ostalog, reformu zdravstvenog sustava koji bi trebao pogodovati liječnicima i pacijentima.

– Zahtijevamo reformu zdravstvenog sustava u svrhu poboljšanja statusa pacijenata i liječnika, rješavanje pitanja reprezentativnosti sindikata ili zakon o radno-pravnom odosu liječnika, odnosno mogućnost pregovaranja za naša prava. Zahtijevamo reformu specijalističkog usavršavanja te izmjenu Uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Većina tih zahtjeva nije ništa novo što nisu predlagale krovne liječničke udruge, ali se nažalost ništa nije realiziralo. Zato sada idemo na prosvjed, zaključili su iz Inicijative mladih liječnika.

Izdvojeni članak

Sindikati reagirali na mjere Vlade: ‘Ne možete zanemarivati liječnike, znanstvenike, učitelje…’

Mnogobrojna podrška

Inicijativu i prosvjed podržali su, između ostalih, i Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata te studentski zborovi medicinskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci.

– Prosvjed je pozitivno ujedinio liječnike iz cijele Hrvatske, svih dobnih skupina i svih specijalnosti. Samim time, prosvjed je uspio u svojoj namjeni. Ne očekujemo ništa manje od onoga što smo u zahtjevima napisali, jer smo im pristupili razumno, detaljno i konkretno. Sve što smo naveli je rješivo, navodi Marin Smilović.

Mladi liječnici su se uoči prosvjeda obratili Ministarstvu zdravstva i pozvali na zajednički sastanak nakon prosvjeda.

– No kako odgovora nije bilo, nakon tjedan dana smo im se obradili putem Hrvatske pošte. Možemo reći da je jučer stigao i njihov odgovor gdje su nam ponudili sastanak 3. listopada 2022. u 10 sati, navodi Smilović.

Poruka studentima

Podršku Inicijativi mladih liječnika dali su i studenti medicine, a za njih Inicijativa ima posebnu poruku i poziv na prosvjed.

– Izabrali ste najljepši poziv u najljepšoj zemlji na svijetu. I to je nešto za što se vrijedi boriti. Bili smo na vašem mjestu i znamo s koliko grča i težine smo ušli u ovaj festival kaosa i improvizacije zvan hrvatski zdravstveni sustav. Ali stvari se mogu i moraju promijeniti. Vaše znanje i energija mogu nam u tome uvelike pomoći, naglasio je Smilović.