Pretraga

Sindikati reagirali na mjere Vlade: ‘Ne možete zanemarivati liječnike, znanstvenike, učitelje…’

A- A+

Na posljednjoj sjednici Vlade predstavljene su mjere koje bi građanima i gospodarstvu trebale pomoći oko ublažavanja posljedica rasta cijena energenata. Ograničene cijene plina na snazi su do travnja 2023., a ograničava se cijena električne energije kao i cijene nekih namirnica u trgovinama. Iz Matice hrvatskih sindikata ističu da su ove mjere dobre, ali da nisu dovoljne te da u javnom sektoru, koji obuhvaća i desetke tisuća zaposlenih u školstvu i znanosti, moraju rasti plaće.

Matica hrvatskih sindikata poslala je priopćenje javnosti u kojemu ‘pozdravlja mjere Vlade RH koje idu u smjeru zaštite građana i poduzetnika od daljnjeg rasta cijena energenata’. Međutim, ističu, predstavljene mjere nisu dovoljne.

Sindikati: ‘Privatni poslodavci blago su povećali kupovnu moć svojih radnika’

– Ono što nedostaje je pristup plaćama jer bez rasta plaća nemoguće je premostiti ovaj period snažnog rasta cijena. Vlada se odlučila na povećanje neoporezivih primitaka. Korisnije bi bilo smanjenje donje stope poreza na dohodak ili povećanje neoporezivog dohotka što bi osjetili svi zaposlenici koji plaćaju porez na dohodak. Od povećanja neoporezivih primitaka koristi će imati poslodavci i samo mali broj zaposlenih, stoji u priopćenju Matice sindikata čija je predsjednica Sanja Šprem ujedno i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Po pitanju plaća, navode, Vlada mora reagirati i direktno jer je ona najveći poslodavac u zemlji

– Plaće njenih zaposlenika ove godine vrlo jasno zaostaju za plaćama drugih radnika u zemlji. Dok su privatni poslodavci svojim zaposlenicima u prvih 6 mjeseci ove godine osigurali rast bruto plaća od 9,7 posto, Vlada RH je osnovicu prosječno povećala za svega 0,7 posto. Budući da je inflacija u istom periodu iznosila 8,6 posto, to znači da su privatni poslodavci blago povećali kupovnu moć svojih radnika, dok je ista za zaposlene u javnim službama snažno pala, ističu sindikalisti.

Izdvojeni članak
andrej plenković

Vlada predstavila mjere: Rastu stipendije studentima, potpora SC-ovima za prehranu, novosti i za škole

Uskoro novi pregovori

Podsjetimo, proljetos je potpisan novi Temeljni kolektivni ugovor, a osnovica plaće povećana je za četiri posto te je dogovoreno da će se oko novog povećanja Vlada i sindikati dogovarati ove jeseni, nakon turističke sezone.

– Ekonomska kretanja su krajnje povoljna za državu i javne financije. BDP raste iznad očekivanja, turistička sezona će po prihodima biti rekordna, zaposlenost također, a inflacija sama po sebi ide u prilog punjenju proračuna. Vlada u ovakvoj situaciji ne može zanemarivati liječnike, znanstvenike, medicinske sestre, učitelje, socijalne radnike i sve druge zaposlenike u javnim službama bez kojih ovo društvo ne može funkcionirati. Njena je odgovornost voditi brigu o javnim službama, a ako želi da one funkcioniraju primjereno, mora pokazati adekvatnu brigu i o ljudima koji u njoj rade. Poražavajuće je da Vlada uvijek prvo razmišlja o svim drugim segmentima društva, a o svojim zaposlenicima uvijek na kraju. Predviđa se rast cijena na razini ove godine od 10 posto, a prema sadašnjim podacima tako se kreće i rast plaća u privredi.  Vlada treba zaštititi svoje zaposlenike od rasta cijena primjerenim povećanjem plaća kao što to trenutno rade privatni poslodavci, priopćeno je iz Matice sindikata.

Za kraj su podsjetili i da su sindikati javnih službi 5. rujna uputili službeni zahtjev za otvaranjem pregovora o osnovici u okviru kojih očekuju postizanje dogovora o značajnom rastu plaća.