Pretraga

Mladi u Hrvatskoj debelo iznad svjetskog prosjeka, po ranom stupanju u prvi seksualni odnos

A- A+

Poznata svjetska kompanija koja prodaje seksualna pomagala Durex, napravila je istraživanje u kojem je utvrđena prosječna dob kada mladi stupaju u prvo spolno iskustvo. Podaci su izdvojeni za 44 zemlje svijeta, a ukupni prosjek prvog seksualnog iskustva je 18 godina i četiri mjeseca. Hrvatska je prema ovom istraživanju 13. zemlja svijeta, prema godinama kada se mladi upuštaju u prvi seksualni odnos. Prosjek dobi kada Hrvati doživljavaju prvo spolno iskustvo je 17 godina i tri mjeseca.

U istraživanju koje je napravila poznata svjetska tvrtka, koja se bavi prodajom seksualnih pomagala Durex, utvrđeno je na osnovu podataka iz 44 zemlje svijeta, da mladi stupaju u prvi spolni odnos u dobi od 18 godina i četiri mjeseca. Hrvati su u tom pogledu kudikamo brži od ukupnog svjetskog prosjeka, jer doživljavaju prvo seksualno iskustvo već sa 17 godina i tri mjeseca, čime zauzimamo 13. mjesto na ovoj ljestvici.

Izdvojeni članak

Seksualni kalkulator: S koliko ste osoba zapravo spavali

Islanđani najranije u odnose, a Malezijci najkasnije

Prema spomenutom istraživanju, najviše ‘žure’ u prvi spolni odnos mladi na Islandu, budući da je prosječna dob prvog seksualnog iskustva 15 godina i šest mjeseci, u ovoj otočkoj zemlji.

S druge strane, Malezijci već u zrelim godinama se najčešće odlučuju za prvi seks. Prosječna dob prvog seksa u ovoj zemlji je 23 godine.

Izdvojeni članak

Seks i mladi: Više od pola mladih vjernika se seksa prije braka

Mladi Skandinavci već se u drugom srednjem upuštaju u prvi seks, dok mladi s Dalekog istoka čekaju završetak škole

I druge zemlje Skandinavskog poluotoka prednjače po ranom upuštanju mladeži u seksualno iskustvo, što naglašava sličnost mentaliteta susjednih zemalja u ovom dijelu Europe. Tako nakon Islanda, u prosjeku najprije prvi seks dožive Danci (16 god i mjesec), zatim Šveđani (16 god i dva mjeseca). Slijede ih Norvežani i Finci (16 god i pet mjeseci).

Na Dalekom istoku je pak priča sasvim drugačija. Poslije Malezijaca, koji među 44 zemlje ‘najzreliji’ stupaju u prvo spolno iskustvo, najkasnije se u ovakve odnose upuštaju Indijci (22 godine i devet mjeseci), Singapurci (22 godine i osam mjeseci). Kina je u ovom pogledu četvrta s prosječnom dobi prvog seksa 22 godine i mjesec, a slijedi ih Tajland s 20 godina i pet mjeseci.

U Sjedinjenim Američkim Državama u prvi seks se mladi prosječno upuštaju u dobi od 18 godina.