Pretraga

Istraživanje otkrilo kada se dečki u Hrvatskoj prvi put seksaju: Za života ne promijene tako puno partnerica

A- A+

Dečki u Hrvatskoj prvi se put seksaju s okvirno 17 godina, a po broju seksualnih partnera padaju ispod svjetskog prosjeka. Rezultati su to novog međunarodnog istraživanja koje je provela platforma posvećena promicanju muškog zdravlja.

dečki i cura u krevetu

Foto: Pexels; cottonbro

Koliko muškarci kroz život imaju seksualnih partnera? S koliko godina imaju prve seksualne odnose? Kada se ožene ili vjenčaju? Sve su to važna pitanja na koja često nemamo precizan odgovor, već pretpostavku. Prošle godine provedeno je međunarodno istraživanje koje je, među ostalim, obuhvatilo i ta pitanja, a mi smo izdvojili najzanimljivija saznanja.


TKO JE PROVEO ISTRAŽIVANJE?

Istraživanje je proveo Manual, platforma posvećena promicanju muškog zdravlja. U studiji su prikupljeni podaci, redom od relevantnih izvora, iz ukupno 35 zemalja diljem svijeta, a tiču se nekih prekretnica u životu muškaraca.


Hrvati se prvi put seksaju sa 17 godina

Najupečatljiviji podatak, a posebno vjerujemo zanimljiv našoj publici, je onaj o stupanju u prvi seksualni odnos. Kod nas dečki to ne rade prerano, ali ni prekasno, ako je vjerovati rezultatima ove studije. Od ukupno trideset i pet država, Hrvatska je na devetom mjestu gdje dečki u prvi seksualni odnos stupaju s 17,3 godina. Na prva tri mjesta nalaze se Island gdje dečki u prosječnoj dobi od 15,6 godina, u Danskoj u dobi od 16,1, a u Švedskoj u prosjeku od 16,2 godine imaju prvi seks.

Posebno interesantan podatak su posljednje tri zemlje na listi čiji podaci pokazuju nešto sasvim suprotno. U Kini, primjerice, prosječna dob u kojoj muškarci stupaju u prvi seksualni odnos je 22,1; u Indiji 22,9, a u Maleziji čak 23 godine. Kako podcrtavaju istraživači, ova saznanja sugeriraju da u azijskim državama mladići relativno kasnije stupaju u seksualne odnose. Kada bismo gledali svjetski prosjek, to bi bilo 17,3 godine, što znači da smo – prosječni.

graf o tome s koliko dečki godina stupaju u prvi seks

Izvor: Manual.co

Po broju seksualnih partnera ispod prosjeka

No, da Hrvati ipak nisu toliko liberalizirani glede seksa pokazuje i podatak o prosječnom broju seksualnih partnera ili partnerica. Tu smo pak u konkurenciji još trideseti i četiri države po nacionalnim podacima u zadnjoj trećini. Prosječno, muškarci diljem svijeta imaju okvirno 9,3 seksualnih partnera ili partnerica tijekom života.

Prednjače Turci s preko 14 seksualnih partnera, dok Australija i Novi Zeland slijede s više od 13 tijekom života. Mi smo pak u donjem dijelu ljestvice, a prema podacima prosječni muškarac u Hrvatskoj ima 7,5 partnera, odnosno partnerica u seksualnom smislu. I ovdje značajno odstupaju azijske države; na predzadnjem i zadnjem mjestu nalaze se Kina i Indija gdje muškarci imaju 3 seksualna partnera ili partnerice kroz cijeli život.

graf o broju seksualnih partnera kroz život

Izvor: Manual.com

‘Važno je ne uspoređivati se’

Podatke imamo, no statistika bez valjane interpretacije ne samo da može biti besmislena, već i iznimno opasna; posebno zbog mogućnosti arbitrarnih objašnjenja temeljenih na predrasudama. Tako što se tiče stupanja u prvi seksualni odnos, dr. Earim Chaudry za Manual kaže kako, bez obzira na istraživanja i ono što pokazuju, prava dob za prvi seks je – kada se dečki osjećaju sigurno da to žele.

– Naše istraživanje pokazuje da se dob u kojoj muškarci ‘gube nevinost’ itekako razlikuje diljem svijeta. Na mjestima koja se smatraju liberalnijima i imaju liberalniji pogled na seks, što uključuje dosta europskih država, možemo vidjeti da je prosječna dob niža, istaknuo je dr. Chaudry.

I kod broja seksualnih partnera ili partnerica koje muškarci imaju tijekom života vidimo slične trendove, a velike azijske države Kina i Indija se nalaze na samom začelju. Chaudry tu pak upozorava da je ključno ne uspoređivati se s ovim brojkama. Za njega je jedna stvar puno važnija.

– Siguran, konsenzualan seks je ono što uvijek treba imati na umu i prakticirati, a broj seksualnih partnera ni na koji način ne korelira s razinom zadovoljstva koje muškarci imaju glede svojeg seksualnog života, zaključio je Chaudry.


‘SVE SE SVODI NA POJEDINCA’

Iz podataka cijelog istraživanja može se zaključiti, podcrtava Chaudry, muškarci u određenim dijelovima svijeta neke događaje ne mogu brže dočekati, dok druge pokušavaju odugovlačiti koliko mogu. Činjenica je da neke od stvari ispitanih, napominje, mogu biti važne, ali isto tako na kraju dana ovise o pojedincu.