Pretraga

U 2021. porastao iznos potpore za samozapošljavanje, još je jedna velika novost u mjeri

A- A+

Potpora za samozapošljavanje jedna je od državnih mjera aktivne politike zapošljavanja. Dodjeljuje se nezaposlenim osobama koje odluče pokrenuti vlastiti posao, a sredstva služe za pokrivanje početnih troškova poslovanja i rada te se mogu koristiti za udruživanje u nove poslovne subjekte. Za 2021. povećan je maksimalni iznos potpore koji se dodjeljuje i on iznosi 130.000, a novost je i mogućnost podnošenja zahtjeva online putem.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Osobe koje se vode kao nezaposlene u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a žele pokrenuti vlastiti posao za pokretanje tog posla mogu dobiti novčanu pomoć države. Riječ je o mjeri aktivne politike zapošljavanja koja se provodi već nekoliko godina, potpore za samozapošljavanje.

Raste iznos potpore, a zahtjev se od ove godine može podnijeti online

Najveća novost u mjeri za 2021. ta je da je porastao maksimalni iznos potpore koji se može dodijeliti te u ovoj godini on iznosi 130.000 kuna.

– Iznos potpore male vrijednosti za samozapošljavanje određuje se prema budućoj djelatnosti poslovnog subjekta u rasponima od 55.000 kn do 130.000 kn. Najviši iznosi potpore dodjeljuju se za prerađivačku industriju, kažu nam iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ako se dvije osobe udružuju u isti poslovni subjekt, dodaju, najviši iznos potpore po jednom poslovnom subjektu je 200.000 kn. Potpora za samozapošljavanje dodjeljuje se primjenom fiksnog i varijabilnog iznosa potpore.

– Fiksni iznos je unaprijed određen za inicijalne troškove registracije poslovnog subjekta te uobičajene tekuće troškove za prvih nekoliko mjeseci poslovanja. Fiksni iznos potpore dodjeljuje se u visini od 40.000 kn za registraciju obrta s paušalnim oporezivanjem, te u visini od 55.000 kn za registraciju svih ostalih vrsta poslovnih subjekata. Ostatak do punog iznosa potpore dodjeljuje se za propisane ostale troškove poslovanja (oprema, edukacije, software). Sustav bodovanja naglasak stavlja na kvalitetne projekte i na regionalni karakter potpore. Osobe koje stanuju i planiraju registrirati poslovni subjekt na područjima nižeg indeksa razvijenosti ostvaruju dodatne bodove, ističu iz HZZ-a.

Kao još jednu novost u 2021. iz HZZ-a navode i mogućnost predaje zahtjeva putem online aplikacije, a i pripremne radionice za samozapošljavanje se od 18. siječnja također provode online.

Izdvojeni članak
vodoinstalater

HZZ objavio popis deficitarnih zanimanja u 2021., kao i za koja treba smanjiti upisnu kvotu

Pad broja novouključenih u 2020.

U razdoblju između 2017. i 2019. godine ova mjera bila je izrazito popularna pa je tako u 2019. broj novouključenih korisnika bio za pet tisuća veći u odnosu na dvije godine prije. Konkretno, u mjeru potpore za samozapošljavanje 2017. godine uključile su se 3.583 osobe, godinu kasnije 6.485 osoba, a 2019. bilo je 8.723 novouključenih.

No, u 2020. godini vidljiv je drastičan pad broja novih korisnika; lani je u mjeru uključeno tek 3.778 osoba.

– U 2020.g., u odnosu na prethodne godine, vidljiv je pad broja novouključenih osoba. Razlog smanjivanja je uglavnom posljedica izvanrednih okolnosti koje su uzrokovane pandemijom koronavirusa te obustavom provedbe mjere u razdoblju ožujak – srpanj 2020., kažu iz HZZ-a.

Najviše potpora otišlo na pokretanje posla u građevinarstvu

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u prošloj je godini najveći broj potpora dodijeljen osobama za otvaranje poslovnog subjekta u djelatnosti građevinarstva, ukupno 778. Sljedeća kategorija prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti su stručne/znanstvene/tehničke djelatnosti. U toj kategoriji je 709 novouključenih.

Najmanje novouključenih lani je bilo u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te kategoriji opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom, gdje su dodijeljene po dvije potpore. Raspodjelu novouključenih u 2020. prema djelatnostima možete vidjeti u tablici u nastavku.

potpore za samozapošljavanje 2020.

Dodijeljene potpore prema djelatnostima u 2020.|izvor: HZZ