Pretraga

Mladima se dijeli 35.000 besplatnih propusnica za putovanje Europom: Doznajte kako se prijaviti

A- A+

Osamnaestogodišnjaci iz zemalja Europske unije imaju priliku dobiti besplatne propusnice za vlak za putovanje Europom. Prijave za sudjelovanje u programu Discover EU započele su ove srijede, završavaju 29. ožujka, a putovanje mora biti realizirano između 15. lipnja ove i 30. rujna 2024. godine.

Foto: Unsplash

Ovog utorka započeo je novi krug prijava mladih za sudjelovanje u programu Discover EU, u sklopu kojeg osamnaestogodišnjaci diljem EU mogu dobiti besplatne propusnice za putovanje Europom.

Dijeli se 35.000 besplatnih željezničkih propusnica

Prijave se vrše online, putem ove poveznice, a putovanje se odvija vlakom, uz iznimku onih sudionika koji žive na otocima ili udaljenim područjima. Osim osamnaestogodišnjaka građana EU, mogu se prijaviti i oni iz zemalja pridruženih programu Erasmus+: Islanda, Lihtenštajna, Sjeverne Makedonije, Norveške, Srbije i Turske.

U ovom krugu dijeli se 35.000 besplatnih željezničkih propusnica.

– Prijave počinju danas u 12:00 sati i završavaju 29. ožujka u 12:00 sati. Kako bi osvojili propusnice, mladi se pozivaju da se prijave na Europski portal za mlade, odgovore na pet pitanja iz kviza i na jedno dodatno pitanje. Uspješni kandidati rođeni između 1. srpnja 2004. i 30. lipnja 2005., moći će putovati Europom najviše 30 dana u razdoblju od 15. lipnja 2023. do 30. rujna 2024., stoji u priopćenju Europske komisije.

Izdvojeni članak
erasmus

Moje Erasmus iskustvo: Ako vam treba samopouzdanja, putovanje u inozemstvo idealno je za vas


ZA SUDJELOVANJE TRABA ISPUNITI SLJEDEĆE UVJETE

  • biti rođen/a između 1. srpnja 2004. i 30. lipnja 2005. (uključujući te datume)
  • unijeti točan broj osobne iskaznice, putovnice ili boravišne iskaznice u prijavni obrazac na internetu
  • imati državljanstvo ili boravište* u jednoj od sljedećih zemalja:
    – državi članici Europske unije, uključujući prekomorske zemlje i područja ili
    – jednoj od zemalja pridruženih programu Erasmus+: Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.
  • sudjelovati u kvizu (osim onih koji se prijave kao član grupe)

Kako izgleda kviz?

Kviz koji je potrebno riješiti prilikom prijave odnosi se na opće znanje o Europskoj uniji i drugim inicijativama EU-a usmjerenima na mlade.

– Postoji i dodatno pitanje na koje sudionici moraju dati približan odgovor. Što je procjena bliža točnom odgovoru, kandidat će dobiti više bodova. Na temelju toga Komisija će rangirati kandidate. Komisija će kandidatima dijeliti putne propusnice prema njihovu rangu sve dok ih ne nestane. Odabir se provodi prema državljanstvu i/ili zemlji boravišta, u skladu s brojem putnih propusnica dodijeljenih svakoj zemlji. Kvote po zemljama bit će objavljene zajedno s rezultatima odabira, piše u priopćenju Europske komisije.

Izdvojeni članak
Prag

Kako je otići na Erasmus u Prag? ‘Savjetujem da se prije razmjene opasno štedi’

Sudionici mogu koristi karticu za preko 40.000 propusta

Navode i da će sudionici ove godine moći otkriti rutu novog europskog Bauhausa koje je uvedena u siječnju 2023. Cilj je kroz ovaj projekt inspirirati mlade pri odabiru njihovih odredišta te podići svijest o važnosti zajedničkog stvaranja atraktivne i održive Europske unije.

– Sudionici će i dalje imati koristi od inicijativa pokrenutih 2022. tijekom Europske godine mladih, kao što su inicijative ‘Mladi otkrivaju kulturu zahvaljujući inicijativi DiscoverEU 2022.’ i Kulturna ruta inicijative DiscoverEU. Potonja uključuje različita odredišta i kulturne grane, među ostalim arhitekturu, glazbu, likovnu umjetnost, kazalište, modu i dizajn. Putnici mogu posjetiti europske prijestolnice kulture, odredišta uvrštena na prestižni UNESCO-ov Popis svjetske baštine ili nositelje oznake europske baštine. Osim toga, mogu se zaustaviti i na lokacijama s oznakom Nagrade za pristupačnost grada. To su gradovi koji su se iznimno potrudili da postanu pristupačniji svima, bez obzira na dob, mobilnost ili sposobnosti. Sudionici će i dalje moći koristiti karticu za popuste s više od 40.000 raznih popusta za javni prijevoz, kulturna događanja, smještaj, hranu, sportska događanja i druge usluge dostupne u svim zemljama koje ispunjavaju uvjete, navode iz Europske komisije.

Osobe s invaliditetom ili zdravstvenim problemima imat će pratnju na putovanjima.

Izdvojeni članak
Madrid glavna ulica

Kako je otići na Erasmus u Madrid? ‘Nedostajale su mi tortilje s građevine’

Od 2018. bilo je 916.000 prijava

Podsjetimo, Komisija je inicijativu DiscoverEU pokrenula u lipnju 2018. na temelju pripremnog djelovanja Europskog parlamenta. Od 2018. gotovo 916.000 kandidata prijavilo se za 212.700 putnih propusnica.

– Prema posljednjim rezultatima ankete provedene nakon putovanja 72 % kandidata izjavilo je da je prvi put putovalo vlakom izvan zemlje u kojoj žive. Mnogi od njih prvi su put putovali bez roditelja ili drugih odraslih u pratnji, a većini je putovanje pomoglo da se osamostale. Iskustvo sudjelovanja u inicijativi omogućilo im je da pobliže upoznaju druge kulture i europsku povijest te poboljšaju poznavanje stranih jezika. Više od dvije trećine sudionika izjavilo je da si bez inicijative DiscoverEU ne bi mogli priuštiti putne propusnice, navode iz Europske komisije.