Pretraga

MUP poslao obavijest građanima oko osobnih iskaznica, svidjet će se onima koji studiraju dalje od kuće

A- A+

Građani koji su do sada podnosili zahtjeve za izdavanjem novih osobnih iskaznica morali su taj zahtjev podnositi isključivo u policijskoj upravi koja je nadležna na području njihovog prebivališta ili boravišta. Tako su se, primjerice, studenti koji studiraju dalje od svojih domova i nemaju prijavljeno boravište, morali vraćati doma samo ako žele podnijeti zahtjev za izradom nove osobne. To se od danas mijenja pa je zahtjev moguće podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi i postaji koja obavlja upravne poslove, ali ta mogućnost otvorena je samo do 31. kolovoza 2024. godine.

Osobna iskaznica

Osobna iskaznica|Foto: srednja.hr

Tijekom pandemije vrijedila je i istekla osobna iskaznica, zbog čega ih mnogi niti nisu mijenjali. No u roku od 30 dana od proglašenja njenog kraja građani su morali podnijeti zahtjev za novom. Kako je izvijestio MUP, još uvijek veći broj građana svakodnevno podnosi zahtjeve za zamjenu isteklih osobnih iskaznica. To je i slučaj s onima koji žive u inozemstvu, a sada prilikom dolaska na godišnji odmor nastoje ishoditi nove isprave što dodatno stvara gužve na šalterima upravnih poslova u policijskim upravama i postajama.

Istekla osobna iskaznica može se mijenjati i u postaji nenadležnoj za vaše prebivalište

Građani su do sada podnosili zahtjeve za izdavanjem novih osobnih iskaznica isključivo u policijskoj upravi koja je nadležna na području njihovog prebivališta ili boravišta. Od danas se to mijenja.

– Iz tog razloga, Ministarstvo unutarnjih poslova obavještava građane kako od danas, 24. srpnja 2023. godine, mogu podnositi zahtjeve za izdavanje osobnih iskaznica u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji u Republici Hrvatskoj koja obavlja i upravne poslove, bez obzira na mjesto svojeg prebivališta ili boravišta. Na taj način će se građanima olakšati ishođenje osobne iskaznice i izbjegavanje gužvi koje nastaju posebno u velikim policijskim upravama, jer će građani s prebivalištem na području većih policijskih uprava moći podnositi zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u okolnim policijskim postajama ili u drugim policijskim upravama, stoji u priopćenju MUP-a.

Izdvojeni članak
Osobna iskaznica

S koliko ljudi u Hrvatskoj dijelite ime, prezime ili oboje? Od sada to možete provjeriti u par klikova

Ova mogućnost nije trajna

To će se odraziti i na studente koji studiraju van mjesta prebivališta, a koji su samo zbog izrade osobne morali putovati u rodni grad. Iz MUP-a za primjer navode građanina koji ima prebivalište na području Grada Zagreba, a koji će moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u Policijskoj postaji Sveti Ivan Zelina ili Policijskoj postaji Ivanić Grad.

– Jednako tako, građanin s prebivalištem na području jedne policijske uprave moći će podnijeti zahtjev u bilo kojoj drugoj policijskoj upravi ili postaji. Izrađene osobne iskaznice građani će preuzeti u policijskoj upravi ili postaji u kojoj su podnijeli zahtjev za izdavanje, navode iz MUP-a.

No, ako ste se baš jako poveselili ovoj promjeni i pomislili da je ona trajna, razočarat će vas informacija kako ovo ukidanje mjesne nadležnosti pri podnošenju zahtjeva traje tek malo više od godinu dana, odnosno do 31. kolovoza 2024. godine.