Pretraga

Urnebesna situacija: Zbog brade ga nisu pustili da polaže vozački

A- A+

Mladić iz Beograda našao se u neobičnoj situaciji. Kada je došao na teorijski ispit u autoškoli, policajac mu je rekao da ne može polagati ispit jer je pustio bradu, koju nema na osobnoj iskaznici. Napomenimo i da hrvatski zakon zahtijeva da se, nakon promjene izgleda, mijenja i osobna.

foto: Autoškola Danko

– Došao sam u autoškolu na teorijski ispit za A kategoriju, a kada sam policajcu dao na uvid svoje dokumente rekao mi je da ne mogu polagati. Na moje pitanje zašto, odgovorio je da me ne može identificirti zbog brade. Pitao sam ga šali li se, a on mi je na to odbrusio da se udaljim iz učionice, ispričao je za portal N1 Srbija Nikola Marković (24), kojem je 8. ožujka uskraćeno polaganje ispita u jednoj beogradskoj autoškoli.

Kako piše N1, problem nastao zbog toga što je kandidatova fotografija na svim dokumetnima stara pet godina, a u međuvremenu je pustio bradu, koju nosi već skoro dvije godine. Kako kaže kandidat, nitko mu u te dvije godine nije rekao da zbog brade treba mijenjati fotografiju na dokumentima.

– Tu je bio i direktor autoškole, koji mi je također rekao da ću moći polagati tek kad se obrijem. Odgovorio sam im da se ne želim obrijati jer i s bradom najnormalnije prelazim granicu, a problem s identifikacijom nisam imao ni kada sam bio legitimiran prilikom rutinske kontrole u prometu, kaže Nikola, dodajući da se policijac odbio predstaviti.

‘Prije dva tjedna nije mi trebala nova osobna’

Mladić tvrdi i kako mu je prije nekoliko tjedana izdana i vozačka dozvola sa starom kategorijom i tom prilikom, kako kaže, policijski službenici nisu tražili da se ponovo fotografira zbog brade, već su iskoristili njegovu staru fotografiju.

– Zaista ne vidim razlog zbog kojeg ne mogu polagati taj ispit, pa sam pozvao Ministarstvo unutarnjih poslova. U telefonskom razgovoru su mi rekli da postoji zakon koji to regulira i da moram da promijeniti fotografiju na osobnim dokumentima ako hoću nositi bradu ili dužu kosu. Dodali su i da su u autoškoli bili u obvezi da me prije polaganja upozore da neću moći polagati ukoliko se ne obrijem, što oni nisu učinili. Kada sam prijavljivao ispit, u autoškoli su mi tražili na uvid dokumente i tada mi ništa nisu rekli, naglašava Nikola, koji planira ponovno izaći na teorijski ispit u istoj autoškoli, prenosi N1.

Opake kazne i u Hrvatskoj

Napomenimo i kako hrvatski Zakon o osobnoj iskaznici obvezuje građane da moraju podnijeti novi zahtjev za izdavanje osobne iskaznice kada fotografija na osobnoj više ne odgovara izgledu osobe. Kazna za one koji to ne učine u roku 15 dana od promjene izgleda da podnesu zahtjev za osobnom je od 3.000 do 4.500 kune.