Pretraga

MZO najam zgrade godišnje plaća 6 milijuna kuna: ‘Bitno smo smanjili troškove’

A- A+

Zgrada Ministarstva znanosti i obrazovanja na zagrebačkim Donjim Sveticama zapravo nije zgrada Ministarstva. Odnosno, MZO nije njezin vlasnik, već godišnje plaća 6 milijuna kuna za njen najam. U taj iznos nije uključen najam prostorija Agencije za odgoj i obrazovanje te Agencije za znanost i visoko obrazovanje, čiji se prostori također nalaze na navedenoj lokaciji. Ipak, iz Ministarstva napominju da su uspjeli bitno smanjiti troškove najma u odnosu na mandate prethodnih ministara.

MZO | foto: srednja.hr

Prosječan zaposlenik Ministarstva znanosti i obrazovanja na raspolaganju ima 21 metar kvadratni. Zaposlenici Agencije za odgoj i obrazovanje raspolažu s 15 kvadrata po osobi, a prosječnom zaposleniku Agencije za znanost i visoko obrazovanja pripada tek nešto više od 12 metara kvadratnih.

Proizlazi to iz podataka koje nam je, na naš upit, ustupilo samo Ministarstvo.

Zanimalo nas je, naime, kolika je cijena najma zgrade na zagrebačkim Donjim Sveticama.

Država loše upravlja imovinom?

Izdvojeni članak

Nećemo u vojsku, nego u školu: Donosimo listu vojnih objekata koji su pretvoreni u škole, fakultete te studentske domove

Budući da se u Hrvatskoj često govori o lošem upravljanju državnom imovinom, često se baš zgrada u kojoj se nalazi MZO spominje kao loš primjer. Iako Republika posjeduje veliki broj prostora, jedno od naših najvećih ministarstava unajmljuje zgradu u kojoj se nalazi.

– Mjesečni račun za Ministarstvo znanosti iznosi oko 500.000,00 kn, a agencije same podmiruju svoj trošak, otkrili su nam iz Ministarstva.

Bar je parking besplatan

Cijena četvornoga metra zakupa iznosi 7,5 eura, a parkirna mjesta se ne plaćaju.

Izdvojeni članak

Djeca ministra s prihodima od 17.300 kuna dobila stipendiju za studente slabijeg imovinskog stanja

Dakle, u godinu dana, MZO na najam potroši oko šest milijuna kuna, no napominju kako je, za vrijeme prijašnjih ministara, cijena najma bila još i veća.

– Ovi su uvjeti postignuti pregovorima između Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva državne imovine i vlasnika u 2017. godini čime su bitno smanjeni troškovi u odnosu na prethodno razdoblje kada je cijena bila 10,5 eura/m²m te parking po 1 euro/m², ističu.

Naglašavaju kako su tako mjesečni računi sa 750.000,00, smanjeni na oko 500.000,00 kn. Godišnje, dakle, sada uštede tri milijuna kuna u odnosu na prethodno razdoblje.

Devet tisuća četvornih metara

A o kakvom se prostoru radi?

Zgrada na adresi Donje Svetice 38, u kojoj se Ministarstvo znanosti i obrazovanja nalazi od 2008., sadržava ukupno 9.030,m².

Raspoređeni su na sljedeći način: Ministarstvo koristi 77,83% ili 7.028,49 m² tog prostora sa svojih 333 zaposlenika, Agencija za odgoj i obrazovanje zauzima 12,31% zgrade ili 1.111,60 m² sa 74 zaposlenika, a Agenciji za znanost i visoko obrazovanje pripalo je 9,86% ili 890,00 m² za njezina 73 zaposlenika.