Pretraga

Na nedavno obnovljenoj školi oluja napravila štetu od 300.000 eura, Fuchs: ‘Odletio je skoro cijeli krov’

A- A+

Ukupno 199 odgojno-obrazovnih ustanova u kontinentalnom dijelu Hrvatske oštećeno je u nevremenu koje je proteklog tjedna pogodilo zemlju, kažu to podaci koje je na sjednici Vlade iznio ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs. Samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji procijenjena šteta je oko 3,5 milijuna eura. Među školama koje su pretrpjele najveću štetu je novogradiška Osnovna škola Ljudevita Gaja u Brodsko-posavskoj županiji. Ta škola nedavno je prošla kroz energetsku obnovu, a trenutno se procjenjuje da će saniranje štete nastale u oluji stajati oko 300.000 eura.

OŠ Ljudevita Gaja N. Gradiška

OŠ Ljudevita Gaja u Novoj Gradiški jedna je od najjače oštećenih škola | foto: OŠ Ljudevita Gaja

Na sjednici Vlade koja je u tijeku ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs iznio je podatke o školama koje su stradale u velikom nevremenu koje je proteklog tjedna pogodilo kontinentalnu Hrvatsku.

– Nevrijeme koje je poharalo Hrvatsku napravilo je ogromnu štetu na odgojno-obrazovnim institucijama. U ovom je slučaju zahtjev sanacije tim veći što te objekte treba dovesti u operativno stanje prije početka školske godine, kako bi najesen djeca mogla krenuti u škole. Od samog smo početka u kontaktima s lokalnim vlastima, kako u Zagrebu tako i ostalim županijama – Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj, navodi Fuchs.

U Vukovarsko-srijemskoj šteta na školama 3,5 milijuna eura

Kada se zbroje podaci po županijama koje je Fuchs iznio, stradalo je ukupno 199 odgojno-obrazovnih ustanova.

– U Zagrebu je stradala 51 osnovna škola, 16 srednjih i 71 vrtić, u Vukovarsko-srijemskoj 27 škola, od čega pet teško i zahtijevaju ozbiljnu rekonstrukciju, procjena štete u ovom trenutku u toj županiji je negdje oko 3,5 milijuna eura samo za školske objekte. Tu imamo dodatno kompliciranu situaciju jer u ovim jako stradalim školama koje su građene ’60-ih, ’70-ih godina tehnika gradnje bila je s trstikom na stropovima. Nakon što su krovovi u tim objektima kompletno uništeni došlo je do natapanja vodom, tako da će tu trebati obuhvatnija sanacija nego samo na krovištima. Jednako tako u dobrom dijelu objekata, a to nije samo slučaj u ovoj županiji, voda je napravila štete i na podovima. Tako da će se morati rekonstruirati i podovi, ne samo na prvim katovima, nego u nekim slučajevima i u prizemlju, kazao je Fuchs.

Navodi i da je u Brodsko-posavskoj županiji pogođeno 18 objekata, od čega 11 znatno ili jako, a tu je procjena štete u ovom trenutku oko milijun eura.

– I Požeško-slavonska je pretrpjela nešto manje oštećenja, ali svejedno 16 objekata je stradalo, istaknuo je Fuchs.

Izdvojeni članak

Na istoku zemlje od oluje stradalo 25 škola: Najviše štete doživjeli su krovovi, a bilo je i poplava

Na nedavno obnovljenoj novogradiškoj školi sanacija će koštati oko 300.000 eura

Zahvalio je i djelatnicima škola, kako ravnateljima tako i ostalima koji su, čim je oluja prestala, priskočili u pomoć i spasili dobar dio inventara škola. Jer da je došlo do oštećenja, kako računalne tako i druge opreme, navodi ministar, štete bi bile sigurno daleko veće. Otkrio je i gdje je najveća šteta.

– U ovom trenutku možda je jedna od najvećih šteta, ali jednako tako požrtvovnim radom spriječena još veća, a sada je procijenjena šteta oko 300.000 eura, u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja u Novoj Gradiški. Škola je bila kompletno energetski obnovljena, ali je gotovo cijeli krov odletio, rekao je Fuchs.

Ravnateljica OŠ Ljudevita Gaja Blagica Pečnjak objavila je i izvještaj o stanju škole na web stranici škole. Navodi da je vjetar prije tjedan dana podigao oko 80 posto limenoga krova i razbacao ga po dvorištu, a drveće u istočnom dijelu školskog parka izlomljeno je ili izvaljeno.

– Na sve to u subotu, 22. srpnja, pala je ogromna količina kiše, natopila građevinsku vunu koja je bila posložena kao izolacija po krovu, pa tako i  uzrokovala curenje vode kroz ploču u učionice na katu. Budući da se cijela Slavonija našla u teškoj situaciji, sami smo se primili posla. U petak smo počeli čistiti park, u nedjelju su učitelji i pomoćno osoblje sakupljali vodu koja je prodrla u učionice, ističe ravnateljica.

Akcija je održana i u ponedjeljak, kada je očišćen park te pobacana izolacijska vuna s krova. Dan kasnije veći dio krova prekriven je folijom za plastenike kako ne bi došlo do novog curenja uslijed kiša.

– Obišlo nas je i županijsko povjerenstvo zgroženo razmjerima štete. Obećana nam je obnova čim prije. U utorak su pripadnici HGSS službe i gospodin Zlatko Babić, zaposlenici Jasna Benić, Ivana Olić, Josip Strinavić i Luka Lazić, predvođeni domarom Marinom Olićem, prekrili 90 posto krova folijom za plastenike kako ne bi opet došlo do curenja u najavljenom nevremenu. Jutros, nakon kišne i vjetrovite noći, nema curenja vode u zgradi. Zahvaljujem svima koji su nam za sada pomogli na bilo koji način, a prije svega svim našim zaposlenicima i članovima njihovih obitelji koji su sudjelovali u sanaciji.
Posebno zahvaljujem pripadnicima  HGSS-a, na čelu s pročelnikom Borisom Lovrićem, koji su, još jednom, odradili neprocjenjiv posao s našim domarom na krovu zgrade. Poduzimamo sve da se šteta što prije popravi. Vjerujemo da će školska godina početi uobičajeno. Posljednjih godina iskusili smo različite probleme i oblike nastavnog procesa uslijed nepredviđenih okolnosti, tako da iskustva imamo, piše ravnateljica Pečnjak.

Izdvojeni članak
slomljeno stablo u botaničkom vrtu

Čak 13 zagrebačkih fakulteta oštećeno je zbog oluje: Ova dva pretprjela su značajnu štetu

Fuchs: Učinit ćemo sve da djeca 4. rujna mogu ući u svoje razrede

Fuchs je na sjednici Vlade rezonirao i kako je, kada je riječ i starijim školama, dobar dio njih građen takvom tehnikom koja danas više ne zadovoljava.

– Međutim, dobar dio njih će sigurno ući u program rekonstrukcije i dogradnje škola u svrhu osiguravanja jednosmjenske nastave za koju je osigurano milijardu i pol eura. Prema tome, ovo je prilika da se cijeli niz takvih starih objekata digne na jednu modernu i primjerenu infrastrukturnu razinu. Naravno da ćemo i dalje biti u kontaktu i prenositi sve i učiniti s naše strane, a uvjeren sam i s razine lokalne vlasti da djeca 4. rujna mogu ući u svoje razrede, navodi Fuchs.